Παγετός χτύπησε δενδρώδεις καλλιέργειες στο νομό Λάρισας

Ζημιές σε πολλές και διαφορετικές δενδρώδεις καλλιέργειες στους δήμους Λάρισας, Τυρνάβου, Τεμπών, Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ προκάλεσε ο παγετός που επικράτησε προχθές βράδυ. Το πρόβλημα σύμφωνα με παραγωγούς του νομού εστιάζεται κυρίως στα πρώιμα και υπερπρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα.

Σύμφωνα με υπαίθριους μετεωρολογικούς σταθμούς στις 2.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η θερμοκρασία ήταν 2 βαθμούς υπό του μηδέν στους αγρούς, ενώ γύρω στις 6.00 το πρωί ο υδράργυρος υποχώρησε στους μείον 3 βαθμούς. Ο ανοιξιάτικος παγετός που βρίσκει τα δέντρα στην ανθοφορία, είναι ο πιο ύπουλος εχθρός για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και οδηγεί σε ακαρπία. Το πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές είναι μεγάλο, καθώς υπάρχουν παραγωγοί (κυρίως από επαρχία Αγιάς) που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις περσινές αντίστοιχες ζημιές (από παγετό) από τον ΕΛΓΑ.

Ανακοίνωση ΕΟΑΣΝΛ

Η ΕΟΑΣΝΛ επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του έθεσε το θέμα του παγετού, θέτοντας το αίτημα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αναγγελία ζημιάς από τους αντίστοιχους Δήμους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς. Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με τον κορονοιό και για την προστασία των παραγωγών και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους Δήμους χρειάζεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και φυσικά να παραταθεί χρονικά από τον ΕΛΓΑ το διάστημα για την υποβολή δηλώσεων. Στην επικοινωνία μας με τον ΕΛΓΑ θέσαμε και το θέμα των απλήρωτων παραγωγών από ζημιές του 2019 αλλά και ΠΣΕΑ προηγούμενων ετών σε καλλιέργειες όπως ελιές, αμύγδαλα κ.α  Φαίνεται ότι λόγω της κρίσης με τον κορονοιό θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Όμως είναι δικά μας χρήματα που τα έχουμε προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, συνεπώς πρέπει να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που ήδη έχουν καθυστερήσει ένα ολόκληρο χρόνο. Οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σε ποσοστό 100% και οχι 65% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Εμείς πληρώνουμε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών μας αλλιώς ο ΕΛΓΑ δεν μας δίνει τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε.

Λ. Λιακούλη

«Στην  τεράστια αγωνία που βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες του νομού μας, καθώς για άλλη μια φορά είναι αντιμέτωποι με μία πιθανή καταστροφή, εξαιτίας του παγετού που επικράτησε τα ξημερώματα και κυμάνθηκε από -3 εως -5° C, στην περίοδο που το σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών (αμύγδαλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια. κ.λπ.) βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης» αναφέρεται, με ανακοίνωση της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη .

Σύμφωνα με την κ. Λιακούλη «από το πρωί, πλήθος τηλεφωνημάτων από αγρότες όλους του νομού, από Συκούριο, Οσσα, Τυρναβο, Αργυροπούλι, Αμπελώνα, Κοιλάδα και Ελευθερές, καταδεικνύουν την αγωνία και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, μετά το νέο καιρικό χτύπημα, καθώς ζουν τα ίδια που έζησαν και πέρσι, περιμένοντας ακόμη τις αποζημιώσεις τους για το 2019, ενώ υπενθυμίζω, ότι η απάντηση που έλαβα σε σχετική πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου, από την αρμόδια υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για καταβολές πλέον του de minimis , δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Τα δεδομένα του σημερινού παγετού υπάρχουν, καθώς έγινε η επιβεβαίωση από τον μετεωρολογικό σταθμό του ΑΤΑ για τις θερμοκρασίες που επικράτησαν και ο μηχανισμός καταγραφής των καταστροφών του ΕΛΓΑ οφείλει να κινηθεί άμεσα και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή η καταστροφή δεν συντελείται σε «ουδέτερο χρόνο», ούτε εντάσσεται στα πλαίσια των «πιθανών κινδύνων» των παραγωγών, αλλά προκύπτει σε μια περίοδο που ενώ η χώρα και οι πολίτες δοκιμάζονται από την πανδημία του κοροναϊού, οι αγρότες βρίσκονται στα χωράφια τους για να έχουμε εμείς επάρκεια αγαθών και η οικονομία μας να μην καταρρεύσει. Οφείλει, τουλάχιστον τώρα, αφενός η πολιτική των καταγραφών και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ να είναι διαφορετική και αφετέρου, οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι διαφορετικές. Γιατί οι αγρότες μας, δεν αντέχουν πια. Η κατάστασή τους είναι οριακή…»