Πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (βίντεο)

Η πρόληψη, η ανίχνευση και η δήλωση περιορίζουν την εξάπλωση της θανατηφόρας αυτής ασθένειας

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως εστιακό σημείο της EFSA στην Ελλάδα, συμμετέχουν για τέταρτη χρονιά, στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της καταπολέμησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ).

Στόχος της εκστρατείας «Σταματήστε την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων – #StopASF» είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς και τους κτηνιάτρους σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σχετικά με αυτή την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και να τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι μια καταστροφική και εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει οικόσιτους και άγριους χοίρους. Είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες. Οι περιοχές που πλήττονται από την ΑΠΧ υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες λόγω της απώλειας ζώων, των περιορισμών στις εξαγωγές ζώων και κρέατος και του κόστους των μέτρων ελέγχου.

Η ασθένεια μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να εξαλειφθεί καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την ΑΠΧ στην Ευρώπη, επομένως μία εστία μπορεί να οδηγήσει στη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται σε μια πληγείσα περιοχή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με οικόσιτους χοίρους ή αγριόχοιρους πρέπει να θυμούνται κάποιες βασικές οδηγίες ώστε να ανιχνεύσουν εγκαίρως πιθανές περιπτώσεις ΑΠΧ και να τις δηλώσουν στις τοπικές αρχές ή στους αρμόδιους κτηνιάτρους. Η πρόληψη, η ανίχνευση και η δήλωση είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους εμπλεκόμενους, ειδικά για τους ίδιους τους χοιροτρόφους. Τα πιο συχνά και οφθαλμοφανή συμπτώματα είναι ο πυρετός, η απώλεια όρεξης ή βάρους, η απώλεια ενέργειας, ο έμετος, η διάρροια και η ερυθρότητα του δέρματος.

Χρειάζεται σχολιαστικός καθαρισμός και απολύμανση, ενώ οι τροφές των ζώων αλλά και τα ίδια τα ζώα θα πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

Οι κυνηγοί και οι απλοί περιπατητές θα πρέπει να μην πλησιάζουν νεκρούς αγριόχοιρους και να τους δηλώνουν στις τοπικές αρχές, όταν τους εντοπίζουν. Ο εξοπλισμός των κυνηγών θα πρέπει να υφίσταται απολύμανση πριν την απομάκρυνση από την περιοχή του κυνηγιού και δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε χοιροτροφεία μετά το κυνήγι. Τέλος, δεν θα πρέπει να αφήνονται εντόσθια σε δάση και χωράφια ενώ τα ζώα δεν πρέπει να ταΐζονται με κρέας θηραμάτων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας ΑΠΧ της EFSA για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και γραφήματα, έτοιμες προς χρήση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο υλικό.