Παραγωγοί από Ελλάδα και Σρι Λάνκα συναντήθηκαν στα πλαίσια του Food Smart Cities for Development

Έχετε αναρωτηθεί πώς και από ποιον παράγεται ο πρωινός μας καφές, η αγαπημένη μας σοκολάτα και τα αγαπημένα μπαχαρικά που νοστιμίζουν το φαγητό μας;

Η Fair Trade Hellas μαζί με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης υποδέχθηκαν  την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου παραγωγούς από τη μακρινή Σρι Λάνκα, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού για το Δίκαιο εμπόριο (WFTO) και Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές για να ανακαλύψουν μαζί «από πρώτο χέρι» τί είναι το Δίκαιο Εμπόριο και πώς συνδέεται με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες, στα πλαίσια του Food Smart Cities for Development πρότζεκτ που στόχο έχει να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πιο ‘Έξυπνη’ Διατροφικά και πιο βιώσιμη.

 

Οι Tyrell Fernando, fair trade παραγωγός μπαχαρικών, Director/PODIE (People’s Organisation for Development Import and Export) και ο Bernard Ranaweera, fair trade παραγωγός τσάι, President/SOFA (Small Organic Farmers’ Association) ταξίδεψαν στην Αθήνα και εξήγησαν τί είναι το Δίκαιο εμπόριο, τί αλλαγή φέρνει στη ζωή της οικογένειάς τους και πώς ενδυναμώνει την κοινότητά τους και με ποιο τρόπο – καθώς απάντησαν και σε πολλά ερωτήματα του κοινού για το αν μπορεί να υπάρξει και τοπικό Δίκαιο εμπόριο για τους Έλληνες παραγωγούς!

fair3

Ο Rudi Dalvai, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δικαίου Eμπορίου (WFTO) και ιδρυτικό μέλος του CTM Altromercato, μίλησε για τα αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο WFTO για το Δίκαιο Εμπόριο και τη διαδικασία ελέγχου του συστήματος αυτού.  «Ο στόχος δεν είναι να καλυφθεί όλη η αγορά από Fair Trade προϊόντα. Ο στόχος είναι όλες οι εταιρείες να ξεκινήσουν να κάνουν Fair Trade. Κι αυτή είναι μια μακρά διαδικασία. Ο κόσμος έχει αρχίσει να σκέφτεται από πού έρχεται ένα προϊόν κι όχι μόνο ποιο είναι το φθηνότερο», είπε. Πρόσθεσε: «Ο κόσμος του Fair Trade βασίζεται στην δίκαιη σχέση μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή. Οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να επιλέξουν και να στηρίξουν ένα διαφορετικό τρόπο εμπορίου, αυτόν του Δικαίου Εμπορίου, μέσω του οποίου μπορούν να αγοράσουν προϊόντα που σέβονται τον παραγωγό τους και δεν τον εκμεταλλεύονται. Εδώ και πολλά χρόνια οι άνθρωποι  παράγουν αντικείμενα και άλλα χειροποίητα πράγματα αλλά ζουν μέσα στην φτώχεια όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί που φτιάχνουν τον καφέ στην Γουατεμάλα άνθρωποι που δουλεύουν σαν σκλάβοι για να απολαμβάνουμε εμείς καθημερινά τον καφέ μας».

Μαζί μας ήταν και η Αναστασία Μποστανίτη, τοπική παραγωγός που θέλοντας να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα του τόπου της, ξεκίνησε την παραγωγή και την τυποποίηση του τσάι Ολύμπου sideritis scardica που φύεται κυρίως στο βουνό του Ολύμπου, καθώς επίσης και ο Βαγγέλης Ματζίρης, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης που μας μετέφερε στον Αστικό Αμπελώνα του Δήμου και το πρώτο κρασί, τη ‘Γοργόνα’ , τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της αλλαγής νοοτροπίας αν θέλουμε να έχουμε κοινωνικό κέρδος μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Οι καλεσμένοι της Fair Trade Hellas επισκέφθηκαν το Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας, και μοιράστηκαν χρήσιμες ιδέες και πρακτικές που θα μπορούσαν να επαναληφθούν στη χώρα μας και να φέρουν θετική αλλαγή με παρόμοιο τρόπο καθώς επίσης και την Πανευρωπαική Fairtrade Έκθεση που έκανε την τελευταία της στάση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και μας έμαθε τί είναι το Δίκαιο Εμπόριο με διαδραστικό τρόπο!

«Επιλέγοντας στην Ευρώπη να στηρίξετε το fair trade, δε κάνετε φιλανθρωπία, αλλά ψηφίζετε για έναν καλύτερο κόσμο με λιγότερη φτώχεια και λιγότερες ανισότητες», τόνισε ο Fernando, για να συμπληρώσει ο Bernard Ranaweera ότι «το FairTrade δεν είναι βοήθεια. Είναι Εμπόριο! Η διαφορά μετά το fairtrade είναι ότι παράγουμε καλύτερης ποιότητας προϊόντα και παίρνουμε καλύτερη τιμή» και πρόσθεσε στο τέλος: «Μπορείτε να δείτε τις πραγματικές επιπτώσεις από τη χρήση του πριμοδότηση δίκαιου εμπορίου. Αξιοποιώντας την πριμοδότηση είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε την κοινότητα μας, να βελτιώσει τις δραστηριότητες γεωργικής γης, την κοινωνική και την καλή διαβίωση των δραστηριοτήτων, τα προγράμματα κοινοτικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας».