Ρεκόρ εξαγωγών για τις τομάτες

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, οι εξαγωγές τοματών 1/1/2023-21/7/23 ανήλθαν σε 30.814 τόνους έναντι 24.546 τόνων + 25,5% το αντίστοιχο διάστημα 2022 κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ. Οι τιμές της ντομάτας παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές αυξήθηκαν ελαφρά και πάλι  αλλά αυτή την εβδομάδα υπήρξε μια απροσδόκητα υψηλή παραγωγή     Σημειώνεται ότι από 1/6/23-21/7/23 εισήχθησαν 4.455 τόνοι τομάτας                           

Όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ και από 1/1 έως 21/7/23 ανέρχονται σε 15.136 τόνους έναντι 12.927 τ. του αντίστοιχου διαστήματος 2022 + 17,1% Οι τιμές της πιπεριάς ταλαιπωρούνται επίσης εδώ και εβδομάδες. Η απότομη πτώση σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα. Η μέση τιμή αυξήθηκε ελαφρά 

Oι εξαγωγές φράουλας που ουσιαστικά τερματίσθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι 21/7/23 ανήλθαν σε 75.865 τόνους έναντι 70.358 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022 +7,8% με καταγραφή ρεκόρ εξαγωγής για άλλη μια χρονιά Η μέση τιμή για τις φράουλες είχε επίσης πρόσφατα μειωθεί κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αλλά η τιμή είναι τώρα πολύ πάνω από αυτήν και πάλι.

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και από 1/9/22-21/7/23 ανέρχονται σε 338.734 τόνους +30,7% έναντι 261.241 τόνων το 2021/22.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατ ευθεία από τον αγρό) , κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας Δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται  η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή  και συσκευασία, και  πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό  οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί

Συνεχίσθηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών με τις μέχρι σήμερα ποσότητες καρπουζιών να ανέρχονται σε 140.940.τόνους έναντι 162.719 πέρσι -13,4%, 4.120 τόνους πεπόνια έναντι 5.994 τ. -31,26%, αλλά και βερίκοκων 20.630 τ. έναντι 16.485 τ.+25,1%,ροδάκινων 31.120 τ. έναντι 33.281 τ -6,5%, νεκταρινιών 23.218 τ. έναντι 23.521 τ –1,3%, κερασιών 24.059 τ. έναντι 33.322 τ.-27,8% Ξεκίνησαν και τα επιτρ.σταφύλια με τις προοπτικές να είναι καλύτερες από πέρσι

Σε αναφορά για τα ροδάκινα-νεκταρίνια στην έκδοση της Ε.Ε. με τις «βραχυπρόθεσμες προοπτικές-καλοκαίρι-2023»  (Ιούλιος 2023) αναφέρεται:

«Μετά από χαμηλή παραγωγή το 2021 και ανάκαμψη το 2022, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ το 2023 πλήττεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διαφορετικές περιοχέςπαραγωγής επηρεάσθηκαν είτε από ξηρασία (π.χ.  Βόρεια Ισπανία, Γαλλία), υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες (π.χ.  Emilia-Romagna), ή ανοιξιάτικος παγετός (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Ισπανία). Ενώ σε ορισμένες περιοχές οι συνθήκες ξηρασίας παραμένουν, σε άλλες οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις βελτίωσαν ελαφρώς τις συνθήκες των δέντρων.  Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι ξηρασίας, χαλαζόπτωσης και καταιγίδων, καθώς και ένα άγνωστο μοτίβο ανάκαμψης των δέντρων που έχουν πλημμυρίσει επί του παρόντος. Συνολικά, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% σε 2,9 εκατομμύρια τόνους το 2023 (16% κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών).

Λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και των υψηλότερων τιμών καταναλωτή που περιορίζουν τις αγορές νωπών προϊόντων, η κατανάλωση νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως η παραγωγή (-11%) και, ως εκ τούτου, να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας. Υπάρχει επίσης κίνδυνος η ποιότητα των φρούτων να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Στην περίπτωση των μεταποιημένων (κονσερβοποιημένων και αποξηραμένων) ροδάκινων και νεκταρινιών, το υψηλότερο κόστος που συνδέεται με τη μεταποίηση και τη διανομή αυξάνει τις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης.  Ως αποτέλεσμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση μεταποιημένων ροδάκινων και νεκταρινιών θα μπορούσε να μειωθεί»

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται αργά αλλά σταθερά για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ζήτηση για πολλά προϊόντα εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές θα ξεκινήσουν σε μια βδομάδα, μετά τις οποίες οι πωλήσεις αναμένεται. γενικά ότι θα μειωθούν κάπως, Επιπλέον, οι ενίοτε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τις συναλλαγές, στις καταναλωτικές αγορές

Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των καιρικών μεταβολών στις Χώρες παραγωγή και κατανάλωσης των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές πολλών προϊόντων είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς χαρακτηρίζεται από ελλείψεις προϊόντων και μείωση του όγκου και της ποιότητας. Τα κλασικά καλοκαιρινά φρούτα, ειδικά τα πεπόνια, τα πυρηνόκαρπα και τα μαλακά φρούτα, κυριαρχούν .

Για τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α) τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και δη στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης οι τιμές είναι υψηλές  . Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.α εμπόρους» , αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς.

Η παραγωγική περίοδος των κερασιών μπαίνει στην τελική της φάση Είναι μια χρονιά όπου η τόσο αναγκαία βροχή έδειξε ότι μπορεί επίσης να είναι ο χειρότερος εχθρός αυτής της καλλιέργειας. Ανάλογα με την ποικιλία, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 50 – 70% του δυναμικού, γιατί εκτός από προβλήματα στην ανθοφορία και την καρποφορία, έχουν καταγραφεί απώλειες και λόγω ρωγμών και σήψης του καρπού λόγω της επίμονης υγρασίας.

Η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται αναπόφευκτα στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πυρηνόκαρπα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, φαίνεται να δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω της γενικής μείωσης της κατανάλωσης.

Η πτώση των αποδόσεων στις καλλιέργειες καρπουζιών φτάνει πάνω από 30 τοις εκατό σε ορισμένες περιοχές. Η κατάσταση σε άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης είχαν παρόμοια προβλήματα με την Χώρα μας επομένως δεν υπάρχει υπερπροσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά .  Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε σιγά σιγά και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ζεστός καλοκαιρινός καιρός οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση Η Ουγγαρία, με συνολική παραγωγή περίπου 140.000 τόνων, πρόκειται να προμηθεύσει τις γειτονικές της χώρες

Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βαίνει προς μειωμένες ροές εξαγωγών και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά.

H συγκομιδή επιτραπεζίων σταφυλιών ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Η  παραγωγή ξεχωρίζει για την ποιότητά της που είναι, καλύτερη από την περσινή, αφού δεν έχει επηρεαστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, το προϊόν αναμένεται να έχει καλύτερη απόδοση εμπορικά.