Θολώνει φέτος την εικόνα του βάμβακος ο κορωνοϊός

Με πολλούς αστερίσκους η επιλογή της καλλιέργειας από τους παραγωγούς

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη

Πίσω από την «κουρτίνα» της αναμφίβολα δύσκολης σημερινής συγκυρίας για το βαμβάκι καλούνται να κοιτάξουν όσοι παραγωγοί σκέφτονται να ανανεώσουν για μία ακόμη χρονιά την πίστη τους στην καλλιέργεια ενόψει των εαρινών σπορών.

Με τις χρηματιστηριακές τιμές να κλωθογυρίζουν τις τελευταίες εβδομάδες στα πέριξ των 50 σεντς/λίμπρα (σ.σ. για λίγο μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το πρώτο ψηφίο μετατράπηκε σε 4, προτού η αγορά ανακάμψει προς τα 53 σεντς), τα προσωρινά «λουκέτα» που ανακοίνωσαν τέσσερις εγχώριες κλωστοϋφαντουργίες (Επίλεκτος, Φιερατάξ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Βαρβαρέσος) θα μπορούσαν να εκληφθούν από κάποιους ως άλλος ένας «κακός οιωνός».

Είναι προφανές ότι όσο ο κορωνοϊός δεν τιθασεύεται και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας συντηρείται, η «παγωμάρα» στον κλάδο θα εντείνεται. Εξίσου προφανές, βέβαια, είναι ότι τα σημερινά επίπεδα τιμών αποτυπώνουν κατά κύριο λόγο τον πανικό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές και δύσκολα μπορούν να εκληφθούν ως οδηγός για την εικόνα του φθινοπώρου.

Μπλεγμένη όλη η αλυσίδα

«Αυτήν τη στιγμή, ολόκληρη η αλυσίδα είναι μπλεγμένη, αρχής γενομένης από τις μεγάλες εταιρείες ρούχων», λέει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Μαδιανός, αντιπρόσωπος-αγοραστής εκκοκκισμένου βαμβακιού. «Η πανδημία προκάλεσε ακυρώσεις, καθυστερήσεις παραλαβών στο τελικό ύφασμα και δημιούργησε πρόβλημα στα κλωστήρια και στα εκκοκκιστήρια» προσθέτει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια κλωστήρια του εξωτερικού να αθετήσουν τα συμβόλαιά τους. «Ακόμα και έντιμοι πελάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, γιατί είχαν ακυρώσεις από πελάτες τους, οπότε δυσκολεύονται να φανούν συνεπείς», εξηγεί και συμπληρώνει: «Οι Αιγύπτιοι και οι Τούρκοι κλώστες είχαν αγοράσει ελληνικό βαμβάκι σε τιμές πολύ ακριβές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, οπότε υπάρχει φόβος να αθετήσουν μέρος των συμβολαίων τους».

Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μαδιανό, είναι ότι η Ελλάδα είχε την τύχη να πουλήσει τις περισσότερες ποσότητες πριν από την πανδημία, οπότε τα απούλητα βαμβάκια της είναι σχετικά λίγα. Με τα σημερινά δεδομένα, βέβαια, δεν αποκλείεται η πώλησή τους να «συμπέσει» με την επόμενη σοδειά. Ταυτόχρονα, υπάρχει προβληματισμός για τις συνέπειες της κρίσης στη βιομηχανία ενδυμάτων. «Η μόνη χώρα που αγοράζει σήμερα βαμβάκι είναι το Μπαγκλαντές, καθώς η πτώση του χρηματιστηρίου δημιουργεί ελκυστικές για αυτήν συνθήκες αγοράς».

Παγωμένη η αγορά

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, αντιπρόσωπος – αγοραστής εκκοκκισμένου βαμβακιού, εξηγεί ότι η σημερινή τιμή δεν αφορά πωλήσεις, αφού «η αγορά είναι σταματημένη». Οι πωλήσεις παγκοσμίως είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, ενώ «οι τιμές πώλησης εκκοκκισμένου σήμερα αντικατοπτρίζουν τις τιμές για ρούχα που θα παραχθούν σε δύο χρόνια». Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Δημητρίου λέει «ότι τα κλωστήρια δεν έκλεισαν, όμως μείωσαν την κατανάλωσή τους και πολλά σταμάτησαν να παραλαμβάνουν πρώτη ύλη».

«Τώρα δεν γίνονται νέες δουλειές αλλά damage control. Αν πουλήσει κάποιος σ’ αυτή την τιμή, πουλάει με τεράστια ζημιά», επισημαίνει ο ίδιος. Όπως και ο κ. Μαδιανός, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο peak της εμπορικής σεζόν και «οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πουλήσει και περιμένουν να εκτελεστούν τα συμβόλαια».

Σταθμίζουν το ρίσκο οι καλλιεργητές

Στις τάξεις των παραγωγών του Έβρου επικρατεί προβληματισμός τόσο για την τιμή όσο και τη ζήτηση που θα έχει το βαμβάκι την επόμενη χρονιά.

Ο Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των εκτάσεων, κάτι που θα επιλέξει να κάνει και ο ίδιος.

Αντίθετα, ο Νίκος Κουρκούτας, βαμβακοκαλλιεργητής και εκπρόσωπος Θράκης στη Διεπαγγελματική (ΔΟΒ) σκοπεύει να κρατήσει σταθερά τα στρέμματά του. «Μέχρι τη συγκομιδή μεσολαβούν μήνες κι ευελπιστούμε να είναι καλύτερη η κατάσταση. Η οικονομία σίγουρα θα βγει λαβωμένη και το ρούχο είναι ένας κλάδος ευάλωτος σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Όμως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις τιμές», αναφέρει στην «ΥΧ». Στα αρνητικά προσθέτει και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του πετρελαίου, από το οποίο φτιάχνονται οι συνθετικές ίνες που ανταγωνίζονται το βαμβάκι.