Χρονιά καλής παραγωγής προβλέπεται η φετινή για το αβοκάντο

Συνεχίζεται η ανοδική τάση της καλλιέργειας

Περί τα τέλη Οκτωβρίου οι καρποί θα έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι συγκομιδές για τις πρώιμες ποικιλίες στην περιοχή των Χανίων και να κατευθυνθούν στην κατανάλωση.

Η συγκομιδή, βέβαια, δεν θα μπει στο φόρτε της πριν από τα μέσα Δεκέμβρη, οπότε και ξεκινά να μαζεύεται ο κύριος όγκος, με την ποικιλία Fuerte. Φέτος, η παραγωγή αναμένεται καλύτερη της περσινής, με αρκετά μεγαλύτερο όγκο, αφού οι καιρικές συνθήκες, αντίθετα με τις ζημιές που προκάλεσαν σε άλλες καλλιέργειες, φαίνεται ότι ευνόησαν το αβοκάντο, που βλέπει να αυξάνονται τα στρέμματά του.

Στους 7.000-8.000 τόνους η παραγωγή

«Θα έχουμε 7.000-8.000 τόνους παραγωγή φέτος, ενώ πέρυσι ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, στους 5.000-6.000 τόνους», εκτιμά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης. Αν όλα πάνε καλά μέχρι τέλους, η καλλιέργεια φέτος αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις, παράλληλα με τα νέα δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγή, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που έχει χαράξει το αβοκάντο τα τελευταία χρόνια. «Δεν μπορούμε να έχουμε σαφείς εκτιμήσεις (σ.σ. ως προς τις ποσότητες), διότι είναι και κάποιες χιλιάδες δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγή», εξηγεί ο κ. Βλαζάκης.

«Εξακολουθεί να κινείται ανοδικά και η τάση αυτή θα συνεχιστεί ακόμη για αρκετά χρόνια», σχολιάζει, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα κυρίαρχο προϊόν σήμερα στην αγορά, που έχει στρεμματική απόδοση αρκετά υψηλή και ικανοποιητική για τον παραγωγό.

«Εξάλλου, το βλέπουμε οι Έλληνες καταναλωτές ότι μόλις σταματήσει το ελληνικό αβοκάντο, όλους τους θερινούς μήνες η αγορά κατακλύζεται από τα εισαγόμενα», συμπληρώνει. Παράλληλα, ο ίδιος συστήνει στους παραγωγούς να εξακολουθήσουν να κινούνται σε αυτόν τον ρυθμό, με προσοχή, καθώς πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη καλλιέργεια, ώστε να συνεχιστούν τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε. Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στα Χανιά είναι τα πρώιμα Zutano, τα Fuerte, που αποτελούν τον κύριο όγκο, και ακολουθούν τα όψιμα Hass και LampHass. «Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτουμε μεγαλύτερο διάστημα για την εμπορία», εξηγεί ο κ. Βλαζάκης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η περσινή χρονιά κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, που για τον παραγωγό κυμαίνονταν στα 2,40-2,50 ευρώ/κιλό για τα πρώτα μεγέθη, σημείο από το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει και φέτος η εμπορική περίοδος, όπως ο ίδιος εκτιμά.

El Nino και ξηρασία επιδρούν σε τιμές και ποσότητες στις διεθνείς αγορές

Μειώσεις παραγωγής λόγω των επιπτώσεων του καιρού σε παραγωγικά κράτη, που έχουν αντίκτυπο σε ορισμένες αγορές, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ορισμένους καταναλωτές να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για το αβοκάντο.

Η Βραζιλία, από την άλλη, φαίνεται πως θα αποτελέσει τη νέα ανερχόμενη εξαγωγικά δύναμη. Το προϊόν, φυσικά, διατηρεί τη δημοτικότητά του στις διεθνείς αγορές, όπως υπογραμμίζει στην πρόσφατη επισκόπησή του για το αβοκάντο το Freshplaza.

Ο αντίκτυπος του φαινομένου El Nino αποτυπώνεται ήδη στις περουβιανές εξαγωγές, όπως αναφέρουν Ολλανδοί εισαγωγείς, που βλέπουν, αντίστροφα, τις αγορές των καταναλωτών να ανεβάζουν ρυθμούς και προβλέπουν μια καλή εμπορική χρονιά με σταθερές τιμές, ξεκινώντας από το τέλος Σεπτέμβρη.

Αναμένοντας την ισπανική παραγωγή, η γαλλική αγορά ακόμη πορεύεται με κενυάτικο και περουβιανό προϊόν, που πλησιάζει στη λήξη του. Εκεί, η μείωση ποσοτήτων από το Περού, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να έχουν επιδράσει στο αβοκάντο, ανεβάζοντας την τιμή του. Η επίπτωση της ανόδου αποτυπώνεται στην κατανάλωση, αφού μαζί με την «επιστροφή στα θρανία», δεν έφερε και έναν τόσο δυναμικό Σεπτέμβρη για το προϊόν.

Το ισπανικό αβοκάντο ξεκίνησε από τις πράσινες ποικιλίες. Οι ποσότητες για τη χώρα της Ιβηρικής προβλέπονται σημαντικά μειωμένες λόγω της ξηρασίας και θα πρέπει να εισαγάγει περισσότερο προϊόν φέτος. Οι Ισπανοί παραγωγοί μιλούν για απώλειες εκατομμυρίων, καθώς εκτιμούν μειώσεις παραγωγής κατά 60% στη Μάλαγα –το σημαντικότερο παραγωγικό κέντρο– και 70% στη Γρανάδα.

Η περουβιανή παραγωγή έφτανε στο τέλος της με τη λήξη του Σεπτέμβρη και για την ιταλική αγορά, η ισπανική αναμένεται μειωμένη, το ίδιο και εκείνη του Μαρόκου και της Πορτογαλίας. Με τα περουβιανά αβοκάντο να είναι ήδη μειωμένα κατά 20%, οι διαθέσιμες τώρα ποικιλίες για τους Ιταλούς είναι από τη Νότια Αφρική, με όχι τόσο καλή ποιότητα, και από την Κένυα, καλύτερης ποιότητας.

Σταθερές πωλήσεις, παρά το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών που προηγήθηκε, αναφέρονται έως τώρα από τη Γερμανία. Ωστόσο, χονδρέμπορος από τον γερμανικό Νότο επισημαίνει ότι η στροφή στα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα θα περιορίσει τις πωλήσεις σε ό,τι αφορά το ολόκληρο νωπό προϊόν.

Ανερχόμενη δύναμη η Βραζιλία

Τέλος, για τη Βραζιλία το αβοκάντο υπήρξε το έκτο πιο εξαγόμενο φρούτο κατά το πρώτο μισό του έτους. Ένα προϊόν που έως τώρα παρέμενε αναξιοποίητο, παρουσιάζει πλέον 153% ετήσια ανάπτυξη σε όρους αξίας και 175% σε όρους όγκων των αποστολών.

Πρόκειται, μάλιστα, για διάστημα χαμηλών εξαγωγών, οι οποίες μπαίνουν στο φόρτε τους το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβρης, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της χώρας στη Διεθνή Ένωση για τα Φρέσκα Φρούτα κατά τη διάρκεια Συνεδρίου στη Βραζιλία, εκτιμώντας περαιτέρω άνοδο κατά το δεύτερο μισό του έτους.