Διασυνοριακή συνεργασία Αλεξανδρούπολης και Χασκόβου

Διασυνοριακή συνεργασία Αλεξανδρούπολης και Χασκόβου

Συνάντηση με θέμα τη συνεργασία των όμορων δήμων Αλεξανδρούπολης και Χασκόβου της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και την συμμετοχή έξι δημάρχων της περιφέρειας Χασκόβου, του πρώην υπουργού Οικονομίας – Ενέργειας και νυν προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών – Ενέργειας της βουλγαρικής Βουλής Ντελιάν Ντόμπρεφ, καθώς και του διευθυντικού στελέχους της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργου Κρεμλή, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών των δύο χωρών.

«Πιστεύουμε ότι αν δουλέψουμε μαζί θα πετύχουμε πολλά περισσότερα και όχι μόνο στο πλαίσιο του Interreg, καθώς ενδιαφερόμαστε και για συνεργασία εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού και των βιομηχανικών ζωνών Αλεξανδρούπολης Χασκόβου. Αυτή την στιγμή συζητούμε τις δυνατότητες που μας δίνει το Interreg, γιατί με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προγραμμάτων το τέλος Μαρτίου δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της συνάντησης ο Ντελιάν Ντόμπρεφ.

Ιδιαίτερα σημαντική ως προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργειών στην ευρύτερη περιοχή με κοινά οφέλη πολύ σημαντικά για όλους, αξιοποιώντας το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο Γιώργος Κρεμλής.

Σύμφωνα με το διευθυντικό στέλεχος, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 η Βουλγαρία θα πάρει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την πολιτική συνοχή, από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτά 165,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία.

«Το ποσό αυτό σε σχέση με το συνολικό δεν φαίνεται σημαντικό, αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι μέσα από τη διασυνοριακή συνεργασία να εντοπιστούν έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα υπόλοιπα ποσά, τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας» σημείωσε ο Γιώργος Κρεμλής.

Ειδικότερα ως προς τους τομείς αυτοδιοικητικής συνεργασίας των όμορων δήμων των δύο χωρών, ο Γ. Κρεμλής εξήγησε ότι «η Βουλγαρία έχει οκτώ επιχειρησιακά προγράμματα, τρία εκ των οποίων είναι εθνικά. Το ένα πρόγραμμα αφορά περιφέρειες που αναπτύσσονται με κονδύλι 1,2 δισ. ευρώ, το άλλο είναι καινοτομία και ανταγωνιστικότητα με 1 δισ. ευρώ και το τρίτο είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κονδύλι 102 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί σε προγράμματα: Για το περιβάλλον χρηματοδότησης 1,5 δισ., από το οποίο οι δήμοι μπορούν να απορροφήσουν τα περισσότερα κονδύλια, για τις μεταφορές με 1,6 δισ., για παιδεία – έρευνα και τεχνολογία ύψους 500 εκατ., καθώς και στο πρόγραμμα για καλή διακυβέρνηση με κονδύλι 285 εκατομμυρίων, για τους ανθρώπινους πόρους με 1 δισ. (απασχόληση, έρευνα, καινοτομία κ.λπ.) Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της γεωργίας με χρηματοδότηση 2,3 δισ. και ένα για την αλιεία με 18 εκατ. ευρώ.

«Πρότεινα να βρισκόμαστε κάθε δύο μήνες εναλλάξ σε κάθε χώρα, προκειμένου είτε μέσα από προγράμματα ευρωπαϊκά, είτε μέσα από άλλου είδους συνεργασίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών απόψεων, να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες προς όφελος και των δύο πλευρών. Η πρότασή μου για δημιουργία τριγωνικού πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας για όλους τους δήμους που βρισκόμαστε στα σύνορα εκτιμώ ότι θα βοηθήσει να προχωρήσουμε πολύ ισχυρά», ανέφερε ο Βαγγέλης Λαμπάκης.
Ήδη έχει ορισθεί η επόμενη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου στην περιφέρεια του Χασκόβου.

Πηγή: ΑΠΕ