ΓΣΕΒΕΕ: Το πακέτο μέτρων που υιοθετείται οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα φάση ύφεσης

«Το νέο σχέδιο νόμου βρίθει από μια σειρά ρυθμίσεων που αναμφίβολα πλήττουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα, εξαντλούν τη φοροδοτική ικανότητα και αποδυναμώνουν το καθολικό πρόταγμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ιδιαίτερα των δυναμικών κλάδων που είχαν καταφέρει το τελευταίο διάστημα της κρίσης να επιδείξουν σημάδια αντοχής και ανάκαμψης». Αυτό τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συζητιέται αυτές τις μέρες και ψηφίζεται την Κυριακή.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίφαση με τον επικείμενο αναπτυξιακό νόμο που φιλοδοξεί να παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επενδύσουν στη χώρα. Άραγε, με σταθερούς αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές που συζητάμε σήμερα για 20 χρόνια, υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί προσέλκυση επενδύσεων, ακόμη κι αν αλλάξει ξαφνικά η μακροοικονομική εικόνα της χώρας;» Στο μέτωπο των φόρων, σημειώνει, ακόμη, ότι η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από το μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής φόρων.

Σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων παρατηρεί πως παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η ΤτΕ θα επιβάλλει ένα ισόρροπο μίγμα διαχείρισης στα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς διαχείρισης και πως με το προτεινόμενο πλαίσιο οι δανειολήπτες φαίνεται να απεμπολούν το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης, το οποίο είχαν κατακτήσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος.

Για το Υπερταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας εκτιμά πως «η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων για 100 χρόνια σχεδόν καταδεικνύει ότι η χώρα έχει απωλέσει ολοκληρωτικά την οικονομική της κυριαρχία».

Σχετικά με το μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής η ΓΣΕΒΕΕ σχολιάζει: «θα αναμέναμε τουλάχιστον να υπάρχουν ρήτρες ανάπτυξης και προσαρμογής των δαπανών προς τα πάνω, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία οδηγηθεί σε αναπτυξιακή πορεία». Αξιολογεί ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα κατώτατο ύψος δημοσίων επενδύσεων.

Καταλήγοντας η Συνομοσπονδία σημειώνει: «το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που υιοθετείται οδηγεί την ελληνική οικονομία αναπόφευκτα σε μια νέα ύφεση (…) και το νομοσχέδιο επικυρώνει την αδυναμία των ελληνική κυβερνήσεων να πετύχουν μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα, ενώ ακόμα και το ζήτημα του χρέους παραπέμπεται σε ύστερο χρόνο».

Καλεί, τέλος τις πολιτικές δυνάμεις «να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί η διαρκής κατάσταση λιτότητας και μειωμένων προσδοκιών και να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, με επίκεντρο τις ελληνικές επιχειρήσεις».