Δορκάδα: Η παράδοση που κάνει θαύματα

Η Δορκάδα είναι ένα μικρό χωριό, σε απόσταση μόλις 35 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, που φημίζεται για τα παραδοσιακά γιαούρτια της και άλλα τυροκομικά προϊόντα.

Δορκάδα: Η παράδοση που κάνει θαύματα

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ενώ 7 οικογένειες, από τις 20 που υπήρχαν παλαιότερα, συνεχίζουν την παράδοση της παρασκευής του ονομαστού, σε όλη την Ελλάδα, πρόβειου γιαουρτιού. Πρόκειται για έναν μικρό αγροτικό κλάδο, που όμως επιφέρει μεγάλα κέρδη, καθώς όλη η παραγωγή διατίθεται αποκλειστικά στο λιανεμπόριο και συγκεκριμένα στις λαϊκές αγορές.

Δορκάδα: Η παράδοση που κάνει θαύματα Η σχέση ποιότητας – τιμής κάνει τους καταναλωτές να το προτιμούν, βοηθώντας έτσι τους παραγωγούς να επανεπενδύουν άμεσα στις λειτουργικές τους ανάγκες. Κάποτε το γιαούρτι ψηνόταν στα κάρβουνα και ήταν τόσο συμπαγές που κοβόταν όπως η φέτα, σήμερα όμως, με τα ηνία των επιχειρήσεων να έχουν περάσει στις νεότερες γενιές, επιχειρείται ενίσχυση του προφίλ του.

Το γάλα επιλέγεται και συλλέγεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, από κτηνοτρόφους του ορεινού όγκου Βερτίσκου, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν προχωρήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής.

Ο γιαουρτοπαραγΔορκάδα: Η παράδοση που κάνει θαύματα ωγός Ν. Κωτέλης έκανε πρόσφατα μια μεγάλη εκσυγχρονιστική επένδυση, εξοπλίζοντας την επιχείρησή του με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, που εξασφαλίζουν ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων. Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, παρά την μη προσθήκη συντηρητικών -και με συνεχείς ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας και του ΕΦΕΤ, καθώς και τη νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων-, το γιαούρτι Δορκάδας υπερέχει των αντίστοιχων βιομηχανοποιημένων γιαουρτιών. Το φημισμένο γιαούρτι προσφερόταν παλιά με μέλι.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα της Δορκάδας είναι η μελισσουργία. Τρεις γενιές μελισσουργών προσφέρουν, μεταξύ άλλων, τις περιζήτητες ποικιλίες μελιού από σουσούρα και πολύκομπο.

Αφροδίτη Χρυσοχόου