Εβροφάρμα: Πάντρεμα της παράδοσης με την τεχνολογία

Μέχρι τα τέλος του 2016 βλέπουν να ανοίγει ο επενδυτικός δρόμος για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και μείωση του κόστους παραγωγής

Τα τυριά και τα γιαούρτια ήταν η πολύχρονη σπιτική παράδοση της Εβροφάρμα. Το 1994, όμως, η κτηνοτροφική οικογένεια αποφάσισε να παντρέψει την παράδοση με την τεχνολογία στο εργοστάσιό της, στο ακριτικό Διδυμότειχο.

«Βασικό μας μέλημα είναι η ποιότητα, η καινοτομία και ο σεβασμός στις αξίες που κληρονομήσαμε», τονίζει η κα Παπαζηλάκη. Το 1997, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η Εβροφάρμα, ανέδειξε και διέθεσε πρώτη στην αγορά το παραδοσιακό γάλα αριάνι. Το 2008, ξεκίνησε και υλοποιήθηκε πρόσφατα η ανάπτυξη του στάβλου. Η δραστηριότητα της εταιρείας βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του τόπου και είναι συνυφασμένη με την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το ισχυρό δίκτυο πωλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, καθώς και η στρατηγική της συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες αύξησαν τις πωλήσεις της κατά 16% και ανήλθαν σε 28,5 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Το 10% των πωλήσεών της αποτελούν εξαγωγές προς τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία κ.λπ. Με το στραγγιστό γιαούρτι (Greek yogurt) και τη φέτα ΠΟΠ αναπτύσσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε 13 χώρες.
Η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας έχει «παγώσει» τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, αν και εκτιμούν ότι «μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του», με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ακριτική παραγωγή

Οι ακρίτες του Έβρου, αλλά και σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων από τη Θράκη, παραδίδουν καθημερινά το γάλα τους στην Εβροφάρμα.

Η ελληνική εταιρεία συλλέγει ετησίως περί τους 5.500 τόνους πρόβειου και γίδινου γάλακτος από 320 κτηνοτροφικές οικογένειες της Θράκης, ενώ άλλοι 60 αγελαδοτρόφοι της παραδίδουν περίπου 22.000 τόνους γάλακτος. «Οι ποσότητες αυτές προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 10% την τρέχουσα χρονιά», μας επισημαίνει η κα Παπαζηλάκη. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση της παραγόμενης ποσότητας, που συλλέγει σε ετήσια βάση η Εβροφάρμα.

Σήμερα, η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στον στάβλο της εταιρείας ανέρχεται στο 2,5% της συνολικής εγχώριας ελληνικής παραγωγής. Τα προϊόντα της φτάνουν καθημερινά σε περισσότερα από 1.500 σημεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εβροφάρμα: Πάντρεμα της παράδοσης με την τεχνολογία

Ελληνικό γάλα υπεροχής

Η Εβροφάρμα, παράγει ελληνικό γάλα με επτά σημεία υπεροχής. Η οικογένεια Παπαζηλάκη έκανε την κτηνοτροφία επιστήμη. Αξιοποιώντας τα πτυχία που έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας –η πρώτη και η δεύτερη γενιά–, έβαλαν μπροστά ένα σχέδιο εντατικής ανάπτυξης της φάρμας. Έτσι, το 1994, η Εβροφάρμα ξεκίνησε με 50 αγελάδες, στη συνέχεια δημιούργησαν την Campus, το 1998-1999 απέκτησαν τη γη στη Μέστη και το 2007 εφάρμοσαν το «cluster».

Μέσα σε μια δεκαετία δεκαπλασίασαν την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Από τα 2.500 λίτρα που ήταν η παραγωγή του στάβλου το 2007, αυξήθηκε σε 35.000(!) λίτρα το 2015 – ποσότητα που αποτελεί πλέον το 2,5% της εθνικής παραγωγής.

«Στην Εβροφάρμα, δουλέψαμε πολύ, στοχεύοντας σε ένα σύνολο ορθών κτηνοτροφικών πρακτικών που βασίζεται στη γνώση. Η ανταγωνιστικότητα να προέρχεται από την τεχνογνωσία και όχι από χαμηλά εργατικά κόστη. Δημιουργήσαμε, δηλαδή, το μοντέλο Campus. Το μοντέλο Campus δίνει στην Εβροφάρμα όλα τα πλεονεκτήματα της καθετοποίησης, με έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης», επισημαίνει η υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας της Εβροφάρμα, Μαρία Παπαζηλάκη.

Το μοντέλο Campus είναι μια καινοτόμος μορφή ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Είναι ένας «ελεύθερος συνεργατισμός» ή αλλιώς «cluster» 16 κτηνοτρόφων που συστεγάζουν τις αγελάδες τους στις σταβλικές εγκαταστάσεις της Campus στη Μέστη Αλεξανδρούπολης. Το cluster είναι η συνταγή για οικονομία κλίμακας και ενίσχυση των ντόπιων παραγωγών. Τους δίνουν κίνητρα να παραμείνουν στην κτηνοτροφία. Με τον τρόπο αυτόν, η Εβροφάρμα έχει την πρώτη ύλη, το γάλα, και οι κτηνοτρόφοι επωφελούνται από τη χρήση των χώρων, την τεχνογνωσία που τους παρέχεται και τις υψηλά εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Κάθε αγελάδα φοράει ατομικό βραχιολάκι στο πόδι της (rfid σύστημα), ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες υγείας της, ο οίστρος, η ποιότητα και η ποσότητα γάλακτος. Σκοπός του μοντέλου Campus είναι η παραγωγή ελληνικού αγελαδινού γάλακτος επτά σημείων υπεροχής (ταχύτατη ψύξη, απόλυτη ιχνηλασιμότητα, επεξεργασία εντός 24ώρου, μικροβιακή χλωρίδα και σωματικά κύτταρα κάτω των επιτρεπόμενων ορίων, αερόβια κομποστοποίηση της κοπριάς). Υπεροχή και μάλιστα τεκμηριωμένη έναντι των θεσπισμένων ορίων της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ελένη Ρέλλου