Mεταβατική περίοδο έως το 2025 για τις εισφορές αγροτών βάζει στο τραπέζι ο Κατρούγκαλος

Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στην εκπομπή του Star

Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για τους αγρότες υπόσχεται ο Κατρούγκαλος

Ανοικτός στο ζήτημα της διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου για τους αγρότες εμφανίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή του Star «Στον Ενικό» ενώ παράλληλα δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει και διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού φορέα για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξήγησε ότι είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο καθώς «καθιστά τους αγρότες πολίτες β’ κατηγορίες» όσον αφορά τη σύνταξη που θα λάβουν.

Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του άφησε να εννοηθεί ότι η μεταβατική περίοδος (δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την αύξηση του ποσοστού εισφορών στο 20%) μπορεί να επεκταθεί έως το 2025, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την ελαστικότητα που θα επιδείξουν και οι θεσμοί. Aνέφερε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε για τους αγρότες να υπάρξει μετάβαση από το 14% που θα ισχύσει από την 1.1.2017 στο 15,5% και όχι στο 17% την 1.1.2017.

Ο υπουργός Εργασίας επέμεινε ότι η επιβάρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών είναι της τάξης των 180 ευρώ ετησίως και, όπως είπε, διαχειρίσιμη ενώ τόνισε ότι καθιστά τους επαγγελματίες του κλάδου δικαιούχους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, όταν σήμερα η βασική είναι λιγότερο από τη μισή ενώ, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, πρόκειται να μηδενισθεί μέχρι το 2026.

«Δεν θέλουμε τους αγρότες πολίτες β΄ κατηγορίας», δήλωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι ο ΟΓΑ λαμβάνει από τον κρατικό κορβανά χρηματοδότηση περίπου 3,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όταν οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται στα 340 εκατ. ευρώ και η βασική σύνταξη φτάνει σήμερα τα 172 ευρώ.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το φορολογικό τονίζοντας ότι θα έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες αγρότες και δεσμεύθηκε ότι, σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το μητρώο των αγροτών. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «οι αγρότες είναι στο δρόμο γιατί φοβούνται ότι θα τους έρθουν και άλλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ακόμα γνωστή η στάση του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και παραδέχτηκε η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη.

Όπως είπε «κόκκινη γραμμή» είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν εμφανίστηκε εξίσου «απόλυτος» για το θέμα των επικουρικών αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. «Βασιζόταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια μορφή χρηματοδότησης από την ΕΕ», είπε.

«Μας κληρονόμησαν ένα στρεβλό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε το ασφαλιστικό. Τα αδιέξοδα τα  κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε προσθέτοντας πώς τον Ιούλιο κάναμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό. Θέλουμε να μοιράσουμε την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα δικαιότερα».

Υπογράμμισε πως ο νόμος είναι δικός μας και όχι μεταφρασμένος από τους θεσμούς. Υπακούει στις δυο αρχές της αριστεράς: ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κουαρτέτο ξέρει ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν κατακερματισμένο γιατί έκανε χάρες με πελατειακά κριτήρια, τόνισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Το ΔΝΤ έχει διαφορετική λογική, ένα ακραίο φιλελευθερισμό. Δεν έχω από πρώτο χέρι κάτι από το Ταμείο, θέλω να δω τις θέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριατικά

Συμπλήρωσε πώς οι Ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές «αποδέχονται την πρότασή μας».

Οι «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να παραμείνει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού. Το ΔΝΤ θέλει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα αλλά εμείς λέμε ότι αυτό μοιάζει πολύ με ιδιωτική ασφάλιση, ανέφερε.

Αν υπάρξει εμπλοκή ο επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης του ευρωκοινοβουλίου θα έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη, αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθούν τελικά από τον προϋπολογισμό, γιατί με δεδομένη την ανεργία δεν γίνεται διαφορετικά.

Ο λόγος που ενοποιούμε τα ταμεία σε ένα φορέα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μεγάλα ελλείμματα. Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση όλα τα ταμεία είναι ελλειμματικά πλην των μηχανικών.

Είμαι στρατιώτης στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν εφαρμόζω ξεχωριστή πολιτική, ανέφερε ο υπουργός.

Ξεκινάμε με αίτημα να μην μειωθούν και οι επικουρικές αλλά αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη και τα ελλείμματα των Ταμείων είναι μεγαλύτερα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.