Αισθητήρες διακρίνουν το στρες των φυτών μέσω των φύλλων

Έναν τρόπο να παρακολουθούν στενά τη διαδικασία με την οποία τα φυτά ανταποκρίνονται σε πιέσεις όπως τραυματισμούς, μολύνσεις και ελαφριά ζημιά, χρησιμοποιώντας αισθητήρες κατασκευασμένους από νανοσωλήνες άνθρακα, ανέπτυξαν οι μηχανικοί του MIT. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να ενσωματωθούν στα φύλλα των φυτών.

Τα φυτά χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου για να επικοινωνούν μέσα στα φύλλα τους, στέλνοντας ένα σήμα κινδύνου που διεγείρει τα κύτταρα των φύλλων, ώστε να παράγουν ενώσεις που θα τα βοηθήσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες ή να αποτρέψουν τα αρπακτικά, όπως τα έντομα. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου για να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών τύπων στρες. «Τα φυτά έχουν μια πολύ εξελιγμένη μορφή εσωτερικής επικοινωνίας, την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικό χρόνο, μπορούμε να δούμε την ανταπόκριση ενός φυτού, καταλαβαίνοντας τον συγκεκριμένο τύπο στρες που αντιμετωπίζει», αναφέρεται στην ιστοσελίδα «Future Farming» ο Michael Strano, καθηγητής στο MIT. Αυτό το είδος αισθητήρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα φυτά ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς τύπους στρες, βοηθώντας δυνητικά τους αγρότες και τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Οι ερευνητές απέδειξαν την προσέγγισή τους σε διαφορετικά είδη φυτών, όπως σπανάκι, ρόκα και μαρούλι και πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει σε πολλά περισσότερα.