Σύγχρονα εργαλεία για την ανάσυγκρότηση της κτηνοτροφίας
Ηεικόνα του κλάδου της κτηνοτροφίας τη χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε κατά κύριο λόγο από μία γενική μείωση της αξίας παραγωγής των επιμέρους κλάδων, με την πτηνοτροφία να είναι η μοναδική εξαίρεση. Συγκεκριμένα, η ακαθάριστη αξία της εγχώριας ζωικής παραγωγής μειώθηκε το 2018 σε σχέση με το 2017, από τα 2,560 δισ. ευρώ στα 2,517 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της αξίας του ζωικού κεφαλαίου, που μειώθηκε το 2018 σε σύγκριση με το 2017 από 1,368 δισ. ευρώ σε 1,317 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η αξία των ζωοτροφών έφτασε τα 2,07 δισ. ευρώ, διατηρώντας άλυτο το αίνιγμα της υψηλότατης συμμετοχής των ζωοτροφών στη διαμόρφωση του κόστους εκτροφής, συμμετοχή που ανήλθε σε 79% και διαρκώς αυξάνεται.
Αναλυτικά, το 2018, σε σύγκριση με το 2017, η αξία του ζωικού κεφαλαίου ανά είδος μειώθηκε ως εξής:
- Η αξία παραγωγής του κλάδου των βοοειδών μειώθηκε από 265 εκατ. ευρώ σε 252 εκατ. ευρώ.
- Η αξία παραγωγής του κλάδου των χοίρων μειώθηκε από 239 εκατ. ευρώ σε 216 εκατ. ευρώ.
- Η αξία παραγωγής του κλάδου των αιγοπροβάτων μειώθηκε από 625 εκατ. ευρώ σε 601 εκατ. ευρώ.
- Αντίθετα, η αξία παραγωγής του κλάδου της πτηνοτροφίας αυξήθηκε από τα 201 εκατ. ευρώ σε 213 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, η αξία των παραγόμενων ζωικών προϊόντων παρουσιάζει μία μικρή αύξηση, φτάνοντας από τα 1,192 δισ. εκατ. ευρώ το 2017, στα 1,2 δισ. ευρώ το 2018.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μία δύσκολη συγκυρία, όπου φαίνεται ότι η παραγωγή κάποιων ζωικών «αντέχει», ενώ το κεφάλαιο και ο αριθμός των μονάδων φθίνει. Η παρούσα έκδοση του EL εστιάζει σε πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνοτρόφο να βελτιώσει την παραγωγικότητα των ζώων του, να ενημερωθεί για τις βέλτιστες πρακτικές εκτροφής, τις νέες τάσεις στα σιτηρέσια και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Στις σελίδες του περιοδικού, κτηνοτρόφοι παρουσιάζουν τα βήματα με τα οποία κατάφεραν να αυξήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να κατακτήσουν τις αγορές με πρωτότυπα προϊόντα. Επίσης, ειδικές παρουσιάσεις γίνονται για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου, δίνοντας εργαλεία στον κτηνοτρόφο να διαχειριστεί πιο αποδοτικά τα ζώα του βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Τέλος, ο κτηνοτρόφος έχει την ευκαιρία να μάθει τρόπους μείωσης των αντιβιοτικών αλλά και να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους ένας δυναμικός κτηνοτροφικός τομέας χρειάζεται την εκπαίδευση και τη γνώση.
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή αγροτικών ζώων: Μία νέα προσέγγιση εμπλουτισμένου σιτηρεσίου
Εκτροφή Αλόγων: Διατροφή και σταβλισμός τα κλειδιά για την ευζωϊα
Βήμα – βήμα η κατασκευή μιας σύγχρονης σταβλικής εγκατάστασης