Επιστροφές ΦΠΑ 25 εκατ. ευρώ σε 67.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος μέσα σε ένα μήνα

Πληρωμές 25 εκατ. ευρώ σε 67.000 δικαιούχους σε έναν μήνα μέσω της νέας ψηφιοποιημένης διαδικασίας

Ακρως ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου ψηφιακού συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει σήμερα η «ΥΧ», μέσα σε περίπου έναν μήνα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα myBusinessSupport έχουν πιστωθεί συνολικά 25 εκατ. ευρώ σε 67.000 δικαιούχους, νούμερο που δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών του ειδικού καθεστώτος (που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 100.000) έσπευσαν να αξιοποιήσουν το νέο ψηφιακό εργαλείο. Το ποσό καταβλήθηκε σε τρεις πληρωμές, δεδομένου ότι η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, όπως είχε προαναγγείλει η ΑΑΔΕ, γίνεται ανά δεκαπενθήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ μπορούν φέτος να υποβληθούν στο myBusinessSupport από τις 2 Μαΐου και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, για τον υπολογισμό του δικαιώματος επιστροφής του ΦΠΑ, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν χρειάζεται να προσκομίζουν στις ΔΟΥ τα σχετικά παραστατικά πωλήσεών τους, καθώς αυτά αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα myDATA, γεγονός που απλοποιεί και επισπεύδει τη διαδικασία.

Ειδικά για φέτος, ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα καταχώρησης των φορολογικών στοιχείων του 2022 από τον ίδιο τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος, για όσα παραστατικά δεν έχουν διαβιβαστεί στο myDATΑ.

Τονίζεται επίσης ότι τυχόν χειρόγραφες αιτήσεις επιστροφής αγροτών ή συνεταιριστικών οργανώσεων που έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ πριν τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα, θα πρέπει να επανυποβληθούν ψηφιακά, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωσή τους.

Από του χρόνου και για όλα τα επόμενα έτη, το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ από την 1η Απριλίου, με την καταληκτική ημερομηνία να παραμένει η 15η Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία εν συντομία

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος υποβάλλουν δήλωση-αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), στην οποία εισέρχονται με χρήση των κωδικών taxisnet.

✱ Η δήλωση-αίτηση επιστροφής υποβάλλεται, όπως προαναφέρθηκε, από την 1η Απριλίου μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ειδικά για το έτος 2023, η δήλωση-αίτηση επιστροφής υποβάλλεται από 2/5/2023 μέχρι και 15/12/2023.

✱ Εντός της ίδιας προθεσμίας υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση-αίτηση επιστροφής εφόσον υφίστανται λογιστικά στοιχεία (παραστατικά) τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική ή σε προηγούμενη αίτηση και από τα οποία προκύπτει επιπλέον ποσό για επιστροφή.

✱ Με την είσοδο στην εφαρμογή για την υποβολή της αίτησης, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ο αιτών πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς το σκοπό προσδιορισμού του προς επιστροφή ποσού. Επιπλέον, στο στάδιο αυτό, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού-ΙΒΑΝ από τον αιτούντα στην επιλογή «Μητρώο και επικοινωνία» του myAADE της ΑΑΔΕ.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν στις ΔΟΥ

Κατά παρέκκλιση, η αίτηση επιστροφής δύναται να υποβληθεί στην αρμόδια (για τη φορολογία εισοδήματος) ΔOY του αγρότη ειδικού καθεστώτος, ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στις εξής περιπτώσεις:

✱ α) Η αίτηση υποβάλλεται από κληρονόμο θανόντος, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ το έτος που αφορά η επιστροφή.

✱ β) Η αίτηση αφορά τροποποίηση αρχικής ή προηγούμενης αίτησης βάσει της οποίας προκύπτει ποσό προς επιστροφή μικρότερο αυτού που είχε υπολογιστεί βάσει της αρχικής ή της προηγούμενης αίτησης από την οποία προέκυπτε επιστροφή. Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά καταβάλλεται στο Δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ από τον αιτούντα την επιστροφή με υποχρέωση καταβολής εντόκως από τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή.

Στις περιπτώσεις α και β επισυνάπτονται στην αίτηση ψηφιακά αρχεία των λογιστικών στοιχείων (παραστατικών) για την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος το προηγούμενο φορολογικό έτος.