Στόχος η βελτίωση και τυποποίηση του ελληνικού βαμβακιού

Δίχτυ προστασίας στους παραγωγούς υφαίνει η συνεργασία Εκκοκκιστηρίων Κουρούδη και Interamerican

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της 1η ετήσιας ημερίδας με θέμα: «Ποιότητα  Ελληνικού Βαμβακιού» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών – Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και  τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα και την έναρξη της κήρυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Χαιρέτησαν ακόμη οι κ.κ. Γ. Καρέτσος Πρόεδρος του ΕΛΓΟ, Β. Μάρκου Πρόεδρος της ΔΟΒ, Μ. Μπόλαρης τ. Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Βασ. Τσιάκος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος Γενικός  Διευθυντής Αγρ. Έρευνας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χρ. Τσαντήλας Δ/ντης  του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι  κ.κ  Ευρ. Δοντάς Αντιπρόεδος Συνδέσμου Βιομηχάνων Κλωστουφαντουργών, Μ. Νταράουσε Προϊστάμενος του Κέντρου Βάμβακος,  Γ. Κωστοπούλου  Προϊσταμένη Δ/νσης Συστημάτων Καλλιέργειας ΥΠΑΑΤ, Ευθ. Ευθυμιάδης Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων,   ενώ έγιναν τοποθετήσεις από πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες,  στελεχών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της ΔΟΒ, φορέων της αλυσίδας παραγωγής βάμβακος, εκπροσώπων των κλάδων βαμβακοκαλλιέργειας από όλη την Ελλάδα (παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρίες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων) .

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών– αναπτυξιακών έργων, τα οποία έχουν ανατεθεί από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αφορούν: α)  στην ταξινόμηση του 1% των παραγόμενων δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος σε επίπεδο χώρας για τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας, όπου τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι : Το αυξημένο Micronaire , το Χαμηλό κυτίο χρώματος (πολύ μικρή αναλογία λευκού τύπου )και οι πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των γεωγραφικών θέσεων των εκκοκκιστηρίων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως στο Micronaire, +b & Rd (συνθέτουν το κυτίο χρώματος), ποσοστό κοντών ινών και μήκους.

β) στη διερεύνηση των  ποιοτικών χαρακτηριστικών του βάμβακος από ποικιλίες που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και ομαδοποίηση αυτών με βάση την ποιότητα, τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ότι: Υπάρχουν ποικιλίες με υψηλό Micronaire που καταλαμβάνουν αξιόλογο ποσοστό από την καλλιεργούμενη έκταση της χώρας. Αυτό μένει να τεκμηριωθεί με επανάληψη του προγράμματος. Υπάρχουν ποικιλίες με χαμηλό μήκος ίνας που καταλαμβάνουν αξιόλογο ποσοστό από την καλλιεργούμενη έκταση της χώρας. Αυτό μένει να τεκμηριωθεί με επανάληψη του προγράμματος.

Τέλος τονίσθηκε ότι με την πραγματοποίηση της ημερίδας  ανοίγει ένας κύκλος συνεργασίας ΔΟΒ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό να καθοριστεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σταδιακά στη βελτίωση και τυποποίηση του ελληνικού βαμβακιού με αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο προϊόν και την αύξηση της παραγωγής.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Την πεποίθησή του ότι οι Ομάδες Παραγωγών θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή του πρωτογενή τομέα δίνοντας, μεταξύ άλλων, ώθηση και στην βαμβακοκαλλιέργεια εξέφρασε από την Καρδίτσα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

Κηρήσσοντας την έναρξη της ετήσιας ημερίδας με θέμα «Ποιότητα Ελληνικού Βαμβακιού» την οποία διοργανώνουν το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών – Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ο κ. Κόκκαλης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το βαμβάκι είναι ποιοτικό και στόχος μας είναι να αποκτήσει την ποιότητα και την ταυτότητα».

Γνωρίζετε, συνέχισε ο κ. Κόκκαλης, ότι η καλλιέργεια βάμβακος έχει «πέσει» τα τελευταία χρόνια, και έχει «πέσει» λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, για να προσθέσει: «Γίνεται όμως μια σοβαρότατη προσπάθεια, από το Ελληνικό Κέντρο Βάμβακος, από την καινούργια Διεπαγγελματική αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να στηριχθεί και να ανέβει το βαμβάκι.Το βασικό εργαλείο θα είναι η Διεπαγγελματική αλλά και οι Ομάδες παραγωγών. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στην οποία οι Ομάδες Παραγωγών θα πρωταγωνιστήσουν στον Πρωτογενή τομέα. Και καλούμε να συμμετάσχουν ενεργά και στην Διεπαγγελματική αλλά και στην όλη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».