Πελοπόννησος: Στο στόχαστρο της περιφέρειας πυρηνελαιουργεία και ελαιοτριβεία για τα απόβλητα

Κλίμα έντασης επικρατεί για ακόμα μία φορά στη Μεσσηνία μετά τη δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ότι «θα διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι σε πυρηνελαιουργεία και ελαιοτριβεία, τα οποία –αν και επιδοτήθηκαν κι έγιναν διφασικά– επέστρεψαν στην τριφασική επεξεργασία του ελαιοκάρπου, με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν το περιβάλλον».

Την ενόχλησή του για τη σκοπιμότητα της δήλωσης δεν κρύβει ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης, σημειώνοντας πως «τα ελαιοτριβεία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο υφίστανται ελέγχους και, κατά συνέπεια, για εμάς είναι καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι, αρκεί να μην ενοχοποιούμαστε».

Όπως τονίζει, «δεν γνωρίζω αν κάποια ελαιοτριβεία, λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιοπυρήνα, επέλεξαν να εργαστούν σε τρεις φάσεις, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια καταγγελία. Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση τριφασικής λειτουργίας, μπορεί να είναι μεγαλύτερη η τιμή, αλλά η ποσότητα είναι μικρότερη. Κατά συνέπεια, κανένας δεν θα ήθελε να ρισκάρει για τόσο μικρή διαφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο, κατά τα 2/3 τουλάχιστον της παραγωγής, βγαίνει από ελαιοτριβεία των δύο φάσεων και αυτό έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, «τα τελευταία χρόνια στα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας έχουν γίνει βελτιώσεις στις υποδομές και λειτουργούν με πιστοποιημένα μηχανήματα».

Έλεγχοι

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, «στα πυρηνελαιουργεία έχουν γίνει αυτή την περίοδο πάρα πολλοί έλεγχοι, έχουν πιστοποιηθεί αρκετές παραβάσεις και έρχονται πολλά πρόστιμα. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις μετρήσεις, καθώς για τα στερεά σωματίδια έχουν βρεθεί υπερβάσεις ορίων και στόχος μας είναι να μην ξαναβρεθούν την επόμενη ελαιοκομική περίοδο υπερβάσεις. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι θα υπάρξουν πολλές οικονομικές επιβαρύνσεις για τους παραβάτες».

Σε ό,τι αφορά τα ελαιοτριβεία, ο κ. Αναστασόπουλος εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι «από το 2000 τα περισσότερα ελαιοτριβεία έχουν γίνει διφασικά, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης ελέγχων κάποια από αυτά μετατράπηκαν σε τριφασικά. Έτσι, έριχναν τα υγρά απόβλητα σε ρέματα ή ποτάμια που δεν ήταν χαρακτηρισμένα ως ‘‘αποδέκτες’’, ενώ η άδεια λειτουργίας τους δεν προβλέπει τέτοια διάθεση αποβλήτων».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχει ήδη ενημερώσει τα ελαιοτριβεία ότι θα υπάρξουν διαρκείς έλεγχοι, ώστε να εντοπισθούν αυτοί που επιδοτήθηκαν να έχουν διφασικά ελαιοτριβεία και τα μετέτρεψαν παράνομα σε τριφασικά».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη Μεσσηνία λειτουργούν περίπου 200 ελαιοτριβεία που απασχολούν πάνω από 1.500 εποχικούς εργάτες και εάν δημιουργηθούν προβλήματα οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές. Σημειώνεται ότι όλα τα μέτρα αφορούν και τους υπόλοιπους νομούς που παράγουν ελαιόλαδο.