Μπιλ Γκέιτς, Ντέμι Μουρ και Google επενδύουν στους… αγρούς

1 εκατ. αγροτικά ρομπότ στη διεθνή αγορά το 2024

Μπιλ Γκέιτς, Ντέμι Μουρ και Google επενδύουν στους… αγρούς

της Νατάσας Φραγκούλη

Σε πρώτη ανάγνωση, δεν υπάρχει κανένα νήμα που να συνδέει τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, την ηθοποιό Ντέμι Μουρ, το Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ και τον τεχνολογικό κολοσσό της Google. Τους ενώνει, ωστόσο, μια κοινή επενδυτική… διαίσθηση: Βλέπουν «χρυσάφι στους αγρούς» και επενδύουν σε τομείς που συνδέονται άμεσα με την πρωτογενή παραγωγή.

Έτσι, τα ονόματά τους περιλαμβάνονται, όπως και αυτά του ηθοποιού Τζάρεντ Λέτο και του Πανεπιστημίου του Τέξας, στη λίστα των επενδυτών που αρχίζουν πλέον να τοποθετούνται σε projects τα οποία «παντρεύουν τις καινοτόμες τεχνολογίες με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Είτε πρόκειται για «ηχηρά» ονόματα ιδιωτών επενδυτών είτε για παγκόσμιες υπερδυνάμεις της τεχνολογίας, αυτό το «πάντρεμα», που περιγράφεται διεθνώς με τον όρο AgTech (Agriculture Technology), θεωρείται ως το επόμενο Ελ Ντοράντο των επενδυτών. Μάλιστα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήδη κάνουν λόγο για ένα επενδυτικό φαινόμενο αντίστοιχο του Facebook.

Με τον όρο AgTech οι επενδυτές περιγράφουν ένα οικοσύστημα όπου οι νέες τεχνολογίες αλληλεπιδρούν με την ίδια την πρωτογενή παραγωγή και με τη διαδικασία μεταποίησης, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων αειφορικών προϊόντων και υπηρεσιών.

agtech.megaliteres-ependiseis

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το AgFunder, μόνο το 2015, διεθνή επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των $ 4,6 δισ. κατευθύνθηκαν σε 500 startups ανά τον πλανήτη, που δραστηριοποιούνται στο AgTech. Πρόκειται για πραγματικό επενδυτικό «οργασμό», καθώς μόλις μέσα σε έναν χρόνο οι επενδύσεις σε εταιρείες που ασχολούνται με το AgTech σχεδόν διπλασιάστηκαν, έναντι των $ 2,3 δισ. το 2014. 

Για παράδειγμα, πριν από έξι μήνες ο επενδυτικός βραχίονας της Google, η Google Ventures, τοποθετήθηκε με $ 15 εκατ. σε μία νεοφυή εταιρεία, την Granular, η οποία παράγει λογισμικό για τον αγροτικό τομέα. Η επένδυση στην Granular αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα για τη δυναμική που αποκτά διεθνώς ο τομέας του το AgTech, με τους κολοσσούς της τεχνολογίας να βάζουν πόδι σε –εκ πρώτης όψης– ξένα… χωράφια.

Εύφορο έδαφος οι έξυπνες τεχνολογίες

Η στροφή των διεθνών επενδυτών προς τις «έξυπνες» τεχνολογίες που σχετίζονται με τον αγρό, υποδηλώνει ακριβώς πως, τη δεδομένη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά εύφορο πεδίο για επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του AgFunder, οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις του AgTech «έτρεξαν» το 2015 με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό (94%) σε σχέση με τις επενδύσεις σε startups άλλων κλάδων (44%).
Μεταξύ των επιμέρους τομέων που σχετίζονται με το AgTech, μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες και εφαρμογές για το ηλεκτρονικό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, η λεγόμενη «ευφυής γεωργία» (precision agriculture) με έμφαση στα drones και στα «έξυπνα συστήματα μέτρησης και διαχείρισης, καθώς και οι τεχνολογίες για τη διαχείριση του νερού.

Ρομπότ στον αγρό

Σε διεθνές επίπεδο, αγρότες, βιομηχανία της τεχνολογίας και επιχειρήσεις αγροδιατροφής έχουν μπει για τα καλά σε ψηφιακό δρόμο. Μπορεί για κάποιους η τάση αυτή να παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, τα αυτοκινούμενα τρακτέρ (χωρίς οδηγό), η εναέρια αποτύπωση των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η συλλογή καιρικών δεδομένων μέσω εφαρμογών για κινητά και τα συστήματα ηλεκτρονικού αρμέγματος αγελάδων, αποτελούν ήδη πραγματικότητα.
Ειδικά η ζήτηση για ρομπότ, που εμπλέκονται σε αγροτικές εργασίες όπως η συγκομιδή, το κλάδεμα, το βοτάνισμα, η διαλογή, η σπορά και ο ψεκασμός, είναι εκρηκτική.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις σε startups που σχετίζονται με τα drones αυξήθηκαν κατά 237% το 2015, καθώς μεγάλα επενδυτικά funds σκανάρουν» την αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες σε εταιρείες που παράγουν τεχνολογία για το αγρόκτημα. Σύμφωνα με έκθεση της Tractica, οι ετήσιες πωλήσεις γεωργικών ρομπότ θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο το 2024, από μόλις 33.000 το 2015 (drones, ρομπότ για διαχείριση εδάφους, τρακτέρ χωρίς οδηγό, ρομπότ διαχείρισης γαλακτοκομικών προϊόντων). Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 80% των drones που θα κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, θα είναι για αγροτική χρήση.

Οφέλη

Πάντως, δεν είναι μόνο οι εταιρείες τεχνολογίας που βλέπουν υπεραξίες σε… ψηφιακά χωράφια. Οι ίδιοι οι παραγωγοί αναζητούν στις νέες τεχνολογίες έναν ασφαλή δρόμο για να μειώσουν τα κόστη παραγωγής και να αυξήσουν τις αποδόσεις, κάνοντας παράλληλα ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.

Στα καθ’ υμάς, αν και η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ στην αγορά του AgTech, είναι ξεκάθαρο ότι το στοίχημα του «παντρέματος» της τεχνολογίας με την πρωτογενή παραγωγή πρέπει να κερδηθεί και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εξ αυτού, άλλωστε, όλο το οικοσύστημα που σχετίζεται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια πιο «έξυπνη» και πιο αποτελεσματική αγροτική παραγωγή, έχει τοποθετηθεί ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.