Στυλώνει τα πόδια για το αφορολόγητο το ΔΝΤ

Στυλώνει τα πόδια για το αφορολόγητο το ΔΝΤ

«Φρένο» στην αισιοδοξία της κυβέρνησης για συμφωνία επί των φορολογικών θεμάτων βάζει η αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιμένει στη θέση να μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα τωρινά επίπεδα των 9.500 ευρώ προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Η αξίωση αυτή που διατυπώθηκε στη χθεσινή (Τετάρτη 16 Μαρτίου) συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του κουαρτέτου, αφορά και τους αγρότες, δεδομένου ότι μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών φαίνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Το Ταμείο ζητάει το αφορολόγητο να υποχωρήσει το πολύ στα 8.000 ευρώ, κάτι που επιχείρησε να αντικρούσει η κυβέρνηση κατεβάζοντας νέα πρόταση βάσει της οποίας το αφορολόγητο μένει μεν στα 9.500 ευρώ, ωστόσο αυξάνεται η επιβάρυνση για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω (αντί για 30.000 και πάνω).

Το Ταμείο ωστόσο απέρριψε την πρόταση επιμένοντας στην αρχική του θέση ενώ εξίσου αδιάλλακτο εμφανίζεται και στο ζήτημα του ασφαλιστικού όπου δεν αποδέχεται την αύξηση των εισφορών προκρίνοντας, αντ’ αυτών, μειώσεις στις συντάξεις.

Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί και για την πρόταση της κυβέρνησης οι εισφορές κύριας ασφάλισης των επαγγελματιών αγροτών να διαμορφώνονται (εφόσον το επιλέγουν οι ίδιοι οι αγρότες) στο 16% (αντί για 20%), ωστόσο οι θεσμοί δεν είναι τελείως αρνητικοί εφόσον οι χαμηλότερες εισφορές συνδέονται με χαμηλότερη κύρια σύνταξη. 

Με αυτά και με αυτά, προέκυψε νέο αδιέξοδο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας, το βράδυ της Τετάρτης, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται «στο νόμο του Πάρκινσον» η ουσία του οποίου συμπυκνώνεται στη φράση «παρατείνουμε τη διάρκεια μιας εργασίας τόσο ώστε να ‘γεμίσει’ ο χρόνος που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της».

Οι συζητήσεις μετατέθηκαν για σήμερα Πέμπτη όπου ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι. Στόχος της κυβέρνησης είναι το αργότερο μέχρι το Σάββατο να έχει επέλθει συμφωνία. Κάτι που πάντως δύσκολα θα επιτευχθεί αν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει να βάλει… νερό στο κρασί του.

Γιάννης Τσατσάκης