Κομισιόν: Η συντονισμένη επανεκκίνηση του τουρισμού συνδέεται με το άνοιγμα αγορών για την αγροτική παραγωγή

Με τον κλάδο του τουρισμού να βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της πανδημίας με συνεπακόλουθη το κλείσιμο της αγοράς για χιλιάδες επιχειρήσεις και αγρότες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να συντονίσει τις πολιτικές των κρατών-μελών στην παροχή βοήθειας για την ανάκαμψη του κλάδου από τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown.

Ο τουρισμός ισοδυναμεί με το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και η κατανάλωση που δημιουργεί μεταφράζεται σε εισόδημα 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Gari Cappelli υπουργό Τουρισμού της Κροατίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ.  Ο ίδιος, μίλησε  πρόσφατη συνάντηση των ομολόγων του της ΕΕ, όπου συζητήθηκε η στήριξη που πρέπει να παρέχει η Ένωση στον κλάδο, με την παρουσία του επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι είναι «ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε όλοι ενιαίες αρχές, τα ίδια μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη και να κάνουμε τον κόσμο να ταξιδέψει και πάλι όταν η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων το επιτρέψει». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Κομισιόν να ανακοινώσει σύντομα σχέδιο στη βάση του συντονισμού των κρατών-μελών γύρω πάνω σε ένα κοινό πλάνο για την ανάκαμψη του τουρισμού. Όπως εξήγησε, είναι μια παρόμοια προσέγγιση με εκείνη για τις πράσινες λωρίδες, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να κρατήσουν ζωντανή την εφοδιαστική αλυσίδα στη διάρκεια της κρίσης.

Ο πυλώνας των τουριστικών πρωτοκόλλων θα συνίσταται στην ασφαλή λειτουργία των τουριστικών μονάδων σε όλη την ΕΕ, επιτρέποντας το σταδιακό άνοιγμα. Ο επίτροπος, προειδοποίησε, ακόμη, τους αρμόδιους υπουργούς ότι ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να εξακολουθήσει να συνυπάρχει με τον ιό για το προσεχές διάστημα και προκειμένου να κάνει τους πολίτες να νιώσουν ασφαλείς οι πολιτικοί της ΕΕ «οφείλουν να συντονίσουν τα κριτήρια για το εκ νέου άνοιγμα των επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορές».

Από την πλευρά του, ο Κροάτης υπουργός είπε ότι είναι ύψιστης σημασίας να συμπεριληφθούν επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας στη διαδικασία του ανοίγματος των συνόρων και της διευκόλυνσης της μετακίνησης τουριστών. Όπως σημείωσε, «θα πρέπει να συμβουλευτούμε επιδημιολόγους για τον καθορισμό τω κριτηρίων και του προσδιορισμού των μέτρων που θα χρειαστούν για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τουριστών», προσθέτοντας ότι ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ταξιδιωτικών διαδρόμων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών-μελών.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Γάλλος επίτροπος, μπορεί να δυσκολευτεί να ενοποιήσει την πρακτική της ΕΕ. Η εξάρτηση άλλων κλάδων από τα ξενοδοχεία και την εστίαση, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, έχει οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη σε ανακοίνωση σχεδίων επαναλειτουργίας ξενοδοχείων και εστιατορίων με δικούς τους κανόνες. Η Αυστρία, π.χ., θα επιτρέψει το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ από τις 15 Μαΐου και ξενοδοχείων από τις 29 του μήνα, ενώ το Βέλγιο προσανατολίζεται στα ίδια μέτρα μέσα στον Ιούνιο.