Yποτονικές οι εμπορικές ροές στο ακτινίδιο

Δυσκολεύονται να «περάσουν» στην κατανάλωση τα αυξημένα κόστη οι εξαγωγείς

Ενα 55%-60% της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίων υπολογίζεται ότι βρίσκεται ακόμα στα ψυγεία, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό στη γειτονική Ιταλία σε μια δύσκολη, όπως εξελίσσεται έως τώρα, χρονιά για το προϊόν.

Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ακτινιδίου και επικεφαλής του Oμίλου Κολιός, Χρήστος Κολιός, η κατανάλωση μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αρχικές προσδοκίες, κάτι που βέβαια παρατηρείται και σε άλλα νωπά προϊόντα σε μια συγκυρία όπου το εισόδημα του καταναλωτή πιέζεται από τον πληθωρισμό. Την κατάσταση, όπως προσθέτει ο ίδιος, δυσχεραίνουν για τους διακινητές οι αυξήσεις που καταγράφονται στα κόστη συντήρησης, συσκευασίας, αλλά και μεταφοράς του ακτινιδίου και οι οποίες δύσκολα μπορούν να περαστούν στην τελική τιμή, ενώ έχουν εντοπιστεί και ζητήματα με μαλακώματα που δυσκολεύουν τη συντηρισιμότητα του προϊόντος.

Νωρίτερα φέτος κόβει η Ν. Ζηλανδία

Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι πληροφορίες για είσοδο της Νέας Ζηλανδίας νωρίτερα φέτος στις αγορές με μια παραγωγή της τάξης των 560.000 τόνων. «Λόγω της σχετικά χαμηλής κατανάλωσης και των τιμών που εξακολουθούν να θεωρούνται υψηλές από αρκετούς αγοραστές, οι πωλήσεις μας εκ των πραγμάτων πηγαίνουν πιο πίσω, οπότε η εμφάνιση και μάλιστα πιο νωρίς των ακτινιδίων του Νότιου Ημισφαιρίου στην αγορά μας δημιουργεί πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Κολιός, συμπληρώνοντας ότι η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να ξεκινήσει κοπές στα μέσα Μαρτίου.

Ροή υπάρχει μεν στην αγορά, χωρίς όμως να «δίνει» τις προσδοκώμενες τιμές, οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν και τα αυξημένα έξοδα. Η ενέργεια είναι εκείνη που έχει ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τα κοστολόγια, ενώ μεγάλες επιβαρύνσεις προκαλεί η αναστάτωση στις μεταφορές, όχι μόνο αναφορικά με το κόστος, αλλά και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα κοντέινερ.

«Θα πρέπει να πουλάς σε ένα μίνιμουμ 1,40-1,50 ευρώ/κιλό για να μπορέσεις να πεις ότι βγάζεις τα χρήματά σου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κολιός, σημειώνοντας ότι σε κάποιες υπερατλαντικές αγορές είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα από άποψη τιμών και ζήτησης. Αντίθετα, η Ευρώπη, από την αρχή της σεζόν, κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

«Υπάρχει κινητικότητα, αλλά σε μικρότερους ρυθμούς απ’ ό,τι θα θέλαμε», μεταφέρει από την Καβάλα ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ, Κλέαρχος Σαραντίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη πίσω ένα 25%-30% της παραγωγής απούλητο, ποσοστό που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι κοντά στο 20%.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για εικόνα που δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα και έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται στα νωπά προϊόντα, παράλληλα με τις αυξήσεις τιμών και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη, μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί του συνεταιρισμού έχουν λάβει από 80 έως 95 λεπτά/κιλό, ανάλογα με το χρονικό σημείο της πώλησης και το μέγεθος του καρπού, σε σύγκριση με τα 70-80 λεπτά πέρυσι.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «το μεγαλύτερο μέρος αυξήσεων παρατηρείται στην τιμή, που σε σχέση με πέρυσι έχει υπερκαλυφθεί από τις ανατιμήσεις στα κόστη και ιδίως σε ρεύμα, υλικά συσκευασίας και μεταφορές. Η τιμή στον καταναλωτή είναι μεν φέτος υψηλότερη, όμως, έχει ήδη απορροφηθεί από τη διαφορά στα κοστολόγια που είναι τεράστια».

Αυξημένες ποσότητες κατά 11,4% από πέρυσι καταγράφει ο Incofruit-Hellas

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, που επεξεργάζεται ο Incofruit-Hellas, έως τις 18/2, οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρίστηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση αφορούσαν 140.384 τόνους ακτινιδίων, αυξημένες ποσότητες από πέρυσι κατά 11,4%. Από αυτούς, προς τρίτες χώρες κατευθύνθηκαν 40.460 τόνοι (28,8% του συνόλου έναντι 34.543 τόνους πέρυσι). Κληθείς να σχολιάσει αυτή την αύξηση κατά 11,4%, ο κ. Κολιός έθεσε την παράμετρο των μεγαλύτερων φέτος ποσοτήτων, αφού –βάσει των φυτεύσεων το 2018-2019, που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ–, φέτος η παραγωγή υπολογίζεται κοντά στους 300.000 τόνους, ενώ πέρυσι ήταν περίπου στους 250.000.