Ο τρύγος φέτος ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, άλλωστε, στη Σαντορίνη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Στο μεταξύ, ανταποκριτές της εφημερίδας «ΥX» καταγράφουν και μεταφέρουν την εικόνα από τις βασικές οινικές περιφέρειες της χώρας σε επικοινωνία με αμπελουργούς και οινοποιούς.

Ο τρύγος, όπως φαίνεται, εξελίχθηκε καλά στις περισσότερες περιοχές, όσον αφορά την ποιότητα, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες έφεραν μεγάλη μείωση της ποσότητας. Ειδικά στη Σαντορίνη –που η παραγωγή του περιζήτητου πλέον Ασύρτικου είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένη– λόγω του καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού, οι οινοποιοί δεν κατάφεραν να βρουν τις ποσότητες οινοστάφυλου που χρειάζονταν.

Αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν οι αμπελοκαλλιεργητές της Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, ενώ και στην Κρήτη, λόγω καύσωνα, η πτώση έφτασε το 30%.

ampelia-kritiΌσον αφορά το Αγιωργίτικο στην Πελοπόννησο, η ποσότητα εκτιμάται μειωμένη κατά περίπου 10%, ενώ οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα. Στα λευκά, ωστόσο, η μείωση της παραγωγής είναι μεγάλη από 30% στην περιοχή της Κορινθίας έως και 50% στην Πάτρα. Όσον αφορά το Ξινόμαυρο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια πολύ καλή χρονιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, αλλά και ο Τύρναβος, οι αμπελουργοί θα επωφεληθούν από τη μείωση της ποσότητας των οινοστάφυλων, δεδομένου ότι θα αυξηθούν οι τιμές, όχι όμως για όλες τις ποικιλίες. Για παράδειγμα, ο Ροδίτης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα από άποψη τιμής, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, να μην καλύπτεται το κόστος παραγωγής.

Δελτίο τρύγου απο τις βασικές οινικές περιφέρειες της χώρας:

  1. Κρήτη: Όψιμος τρύγος, παρά τις ζημιές
  2. Σαντορίνη: Μικρή παραγωγή, μεγάλη ποιότητα
  3. Βόρειο Αιγαίο: Μείωση ποσότητας, υψηλές τιμές στο Λημνιό
  4. Δυτική Ελλάδα: Μικρότερη ποσότητα, μεγαλύτερο το κόστος παραγωγής
  5. Πελοπόννησος: Πολύ καλή σοδειά στο Αγιωργίτικο, λιγότερα αλλά ποιοτικότερα τα λευκά
  6. Στερεά Ελλάδα: Μείωση της ποσότητας, υποβάθμιση της ποσότητας
  7. Θεσσαλία: Καλές τιμές δίνουν οι συνεταιρισμοί
  8. Κεντρική Μακεδονία: Πρώιμη αλλα καλή χρονιά για τη Γουμένισσα, ανοιχτές τιμές στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης
  9. Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: Μειωμένη ποσότητα, καλή ποιότητα σε τοπικές & διεθνείς ποικιλίες

Κρήτη: Όψιμος τρύγος, παρά τις ζημιές

Σημαντικές ζημιές από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες υπέστησαν φέτος οι κρητικοί αμπελώνες. Σε κάποιες περιοχές, οι παραγωγοί αναφέρουν μείωση της παραγωγής που θα φτάσει το 30%. Λόγω των βροχοπτώσεων, όμως, ο τρύγος στο νησί, και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, έγινε όψιμα. «Ο καύσωνας αφυδάτωσε τα αμπέλια και επηρέασε την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών», αναφέρει ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Προσπάθεια να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά κρασοστάφυλων στο νησί επηρεάστηκαν από σειρά παραγόντων. Οι κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την εξαγγελία σχετικά ανεκτών τιμών για σταφιδοποίηση, οδήγησαν τους καλλιεργητές Σουλτανίνας σε αποξήρανση σημαντικού μέρους της παραγωγής. Μειωμένος όγκος, αποξήρανση και εγκατάλειψη ήταν οι αιτίες που συνέβαλαν στο να μην υπάρχει φέτος διαθεσιμότητα της χαρακτηριστικής αυτής ποικιλίας. Οι τιμές θειωμένων γλευκών διαμορφώθηκαν σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέπουν τη χορήγηση τιμών στον παραγωγό Σουλτανίνας στα 0,13-0,15 ευρώ/kg, αλλά και εκεί οδηγήθηκαν πολύ μικρές ποσότητες.

Και, ενώ οι τιμές για τα σταφύλια τριπλής χρήσης μπορούν να θεωρηθούν «ανεκτές», αφού συγκρατήθηκαν με βάση και το περσινό τους ύψος, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τις τιμές των οινοστάφυλων. Φέτος, οι τιμές για Μαντηλάρι, Κοτσυφάλι και Βηλάνα Α και Β κινήθηκαν μεταξύ των 0,18 και 0,20 ευρώ/kg, τη στιγμή που την περσινή περίοδο η τιμή τους κυμάνθηκε μεταξύ 0,29 και 0,34 ευρώ/kg.

Παρ’ όλα αυτά, διαφαίνεται ότι στην περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ Πεζών, οι τιμές θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν σταθερές, όπως αναφέρθηκε σε τοπικό σταθμό.

Σαντορίνη: Μικρή παραγωγή, μεγάλη ποιότητα

Σημαντική μείωση της παραγωγής σημειώθηκε στη Σαντορίνη, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες έμοιαζαν εξαιρετικά ευοίωνες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τελικά, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στο νησί, λίγο πριν από τον τρύγο, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου με τη Μανδηλαριά, που καλύπτει μικρές εκτάσεις στο νησί.

«Τα αμπέλια ήταν πολύ δυνατά φέτος. Ήταν πολύ εύρωστα και υγιή, χάρη στον καλό χειμώνα. Όμως, δυστυχώς, ενώ όλα φαίνονταν να βαίνουν καλώς, ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου έπληξε ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν εγκαύματα στα σταφύλια και τα αφυδάτωσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής, χωρίς ευτυχώς να επηρεαστεί η ποιότητα», αναφέρει ο Νίκος Βαρβαρήγος, επικεφαλής οινολόγος του συνεταιρισμού Santo Wines.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μείωση κατά 26% σε σύγκριση με το 2016 και μείωση κατά 45% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης, που έτσι και αλλιώς είναι ιδιαίτερα μικρή.

Mάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι «η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς τις παραδοσιακές “κουλούρες”, οι οποίες προφύλαξαν σε σημαντικό βαθμό τα σταφύλια, αποδεικνύοντας τον πολύτιμο ρόλο τους ειδικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν συχνά στη Σαντορίνη».

Η μείωση της παραγωγής οδήγησε στην αύξηση των τιμών στα αμπελοστάφυλα που, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασαν και τα τρία ευρώ το κιλό.

Το χειρότερο είναι ότι η ποσότητα των οινοστάφυλων που συγκομίστηκε δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των οινοποιών του νησιού και για τις παραγγελίες και τις ποσότητες που ζητά η αγορά. Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Βαρβαρήγος, «και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Καθώς όλες σχεδόν οι δεξαμενές έχουν γρήγορα αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», και τα κρασιά που θα προκύψουν θα έχουν αντοχή στον χρόνο.

Σάμος – Λήμνος: Μείωση Ποσότητας, υψηλές τιμές στο Λημνιό

Η ένταση της ιδιαίτερης γεύσης στα κρασιά της Λήμνου οφείλεται στις δυο εξαιρετικές ποικιλίες, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. «Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που δίνει κρασιά ΠΟΠ, παράγει λευκό κρασί και το Λημνιό παράγει ερυθρό ξηρό και ημίγλυκο», τονίζει ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου, Δημήτρης Κράσσος.

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας καλύπτει 2.500-3.000 στρέμματα, το δε Λημνιό είναι περίπου στα 500. «Με σκοπό να επεκταθούν οι αμπελώνες της συγκεκριμένης ποικιλίας, το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού αποφάσισε να ανεβάσει την τιμή των σταφυλιών του Λημνιού, στα 80 λεπτά/κιλό», μας λέει. Όπως φαίνεται, η πολιτική απέδωσε, γιατί σταδιακά επεκτείνεται ο αμπελώνας. Μάλιστα, ο κ. Κράσσος εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην παραγωγή του Λημνιού.

Στο Μοσχάτο η τιμή διαμορφώνεται στα 43 λεπτά/κιλό σταφυλιού και 45 στα βιολογικά. «Αυτή η τιμή δόθηκε πέρυσι και φαίνεται πως δεν θα τροποποιηθεί, με ενδεχόμενο να ανέβει για τα σταφύλια που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά». Φέτος, ο καύσωνας προκάλεσε προβλήματα στα αμπέλια της Λήμνου, με αποτέλεσμα τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων. Στα 700-800 κιλά/στρέμμα κυμαίνονται οι αποδόσεις στο Μοσχάτο και στα 500-600 στο Λημνιό. «Είμαστε συνηθισμένοι στις χαμηλές αποδόσεις, γιατί τα κρασιά μας είναι ποιοτικά. Τα αμπέλια μας δεν ξεπερνούν τα 1.200 κιλά/στρέμμα στο Μοσχάτο και τα 1.000 κιλά/στρέμμα στο Λημνιό», σημειώνει, όμως φέτος η απόδοση ήταν εξαιρετικά χαμηλά.
Ποικιλία-βασιλιάς χαρακτηρίζεται το Λευκό Μοσχάτο Σάμου με την ετικέτα «GRAND CRU». Θεωρείται και «κρασί των προέδρων», καθώς σερβίρεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας σε υψηλούς καλεσμένους.

Το επονομαζόμενο και «μοσχούδι» καλύπτει το 97% των 13.000 στρεμμάτων αμπελώνα. «Πρόκειται για μια εξαιρετική πολυδύναμη ποικιλία που μπορεί να φτιάξει αρκετά είδη κρασιών. Οι δυο μικρασιάτικες ποικιλίες Ρητινό και Φωκιανό παράγουν ροζέ κρασί που, μαζί με τον Αυγουστιάτη, αιγιοπελαγίτικη ποικιλία, τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα ροζέ (SELANA), ένα ποικιλιακό (Φωκιανό) κι ένα κόκκινο, το οποίο εμφιαλώνεται μόνο για το νησί», περιγράφει ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, Ιωάννης Σκούτας. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, αλλά μειωμένη ποσότητα, κατά 20%-30%.

Το θετικό είναι ότι οι ποσότητες που έχουν παραχθεί καλύπτουν τις παραγγελίες. «Οι στρεμματικές αποδόσεις, λόγω του ότι είναι ΠΟΠ, καθορίζονται από τη νομοθεσία και είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το κρασί, για παράδειγμα, που εξάγεται στη Γαλλία, προέρχεται από αμπελώνες με απόδοση 530 κιλά/στρέμμα». Μιλώντας για τις τιμές, ο κ. Σκούτας εξηγεί ότι ο παραγωγός που τρυγά τώρα, λαμβάνει προκαταβολή τον Ιανουάριο, εισπράττει τη δεύτερη δόση μέσα στο έτος και η εκκαθάριση γίνεται ανάλογα με τις πωλήσεις. «Για το κρασί που είναι πολύ καλής ποιότητας και συνήθως εξάγεται, η τιμή παραγωγού πλησιάζει τα 55 λεπτά/κιλό», εξηγεί.

Αχαΐα – Ηλεία: Μικρότερη ποσότητα με ακριβότερη την καλλιέργεια

Ικανοποιητική ως προς την ποιότητα, αλλά με ελαφρά μείωση της ποσότητας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και του χαλαζιού, που έκαψαν τον καρπό σε συγκεκριμένες ποικιλίες, εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή οινοστάφυλων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αχαΐα, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η Μαυροδάφνη, το Μοσχάτο, ο Ροδίτης (παράγει τους περισσότερους τόνους σταφυλιού) και γαλλικές ποικιλίες όπως Chardonnay, Cabernet, Merlot, Syrah. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, στα αμπέλια που δεν υπέστησαν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, η παραγωγή μπορεί να είναι αυξημένη ακόμα και κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Στον Νομό Ηλείας, οι αμπελώνες, ανάλογα και με το υψόμετρο, παράγουν κυρίως Ροδίτη, Ασύρτικο, Μαυροδάφνη, Μοσχοφίλερο, Φίλερι, καθώς και γαλλικές ποικιλίες όπως Chardonnay και Merlot, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες ποικιλίες τοπικών οινοπαραγωγών, όπως Μανδηλαριά και Βέρτζαμι.

Ο τρύγος ξεκίνησε σταδιακά στα τέλη Αυγούστου και αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβριο. Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, αλλά και του χαλαζιού, που έπληξε αρκετές περιοχές στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκλήθηκαν ζημιές στα αμπέλια. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν θεωρείται γενικευμένο, καθώς οι αμπελώνες που ήταν κοντά στη θάλασσα δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον καύσωνα, ενώ δεν παρουσίασαν και σοβαρές ασθένειες.

Πάντως, η ποιότητα, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, δεν έχει επηρεαστεί και μάλιστα αναμένεται καλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Οι βροχές στις αρχές του καλοκαιριού βοήθησαν ώστε να αναμένονται οίνοι με υψηλό αρωματικό δυναμικό, καλές οξύτητες και φυσιολογική περιεκτικότητα σακχάρων. Σε ό,τι αφορά τη στρεμματική απόδοση, αυτή κυμαίνεται στα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα.

Πελοπόννησος: Πολύ καλή σοδειά στο Αγιωργίτικο, λιγότερα αλλά ποιοτικότερα τα λευκά

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, βρίσκονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις με αμπελοκαλλιέργειες στη χώρα. Ο τρύγος του Αγιωργίτικου, της βασικής ποικιλίας της Νεμέας, αλλά και άλλων περιοχών, έχει ολοκληρωθεί και οι αμπελουργοί-οινοποιοί μιλούν για πολύ καλή χρονιά, από την άποψη της ποιότητας.

Παρά τους φόβους για καύσωνες, φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή επηρέασαν λίγο τα αμπέλια. Ο Πρόεδρος των Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος, τονίζει ότι με βάση τα δεδομένα, τα αγιωργίτικα σταφύλια έδωσαν περίπου 10% μικρότερη παραγωγή. «Η ποσότητα θα κυμανθεί περίπου στα περυσινά επίπεδα, αλλά η ποιότητα φέτος είναι ιδιαίτερα καλή. Έχουμε καλή πρώτη ύλη για να φτιάξουμε μεγάλα κρασιά στο μέλλον». Όσον αφορά τις τιμές, ο οινοποιός τονίζει πως, ανάλογα βέβαια την ποιότητα, θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο παραπάνω, ξεκινώντας από τα 30 και φτάνοντας στα 65 λεπτά».

gerovassiliou_vinesΣτα λευκά, ωστόσο, η μείωση της παραγωγής είναι μεγάλη, από 30% στην περιοχή της Κορινθίας έως και 50% στην Πάτρα. Ο τρύγος για Ροδίτη και τα Σαββατιανά βρίσκεται σε εξέλιξη. Αγωνία υπάρχει για το Μοσχοφίλερο, που ξεκίνησε να συγκομίζεται στις αρχές Οκτώβρη. «Το Μοσχοφίλερο είναι τουλάχιστον μια ποικιλία ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες», λέει ο κ. Βλάχος. Οι τιμές για τα λευκά κρασιά αναμένεται να αυξηθούν, λόγω της έλλειψης ποσοτήτων, εκτιμά ο οινοποιός. Η ποιότητα, αν κάτι δεν πάει εξαιρετικά στραβά την τελευταία στιγμή, αναμένεται επίσης πολύ καλή.

Από την Αρκαδία, ο Κώστας Λυμπερόπουλος αναφέρει ότι «αυτή τη χρονιά αναμένουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού της Άνοιξης . Η μείωση αυτή αναμένεται να φθάσει στο 50% αλλά η ποιότητα αυτή τη χρονιά θα σταθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα». Σε ό,τι αφορά τη διακύμανση της τιμής ο κ. Λυμπερόπουλος υποστήριξε ότι αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, από 45 λεπτά έως 55 λεπτά.

Από τη Μεσσηνία, ο πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου, Παναγιώτης Πουλημένος, επισημαίνει ότι «η παραγωγή στο Μοσχοφίλερο θα είναι μειωμένη κατά 20% εξαιτίας της χαλαζόπτωσης την άνοιξη, αλλά και του καύσωνα που ακολούθησε». Αυτό αναμένεται σχεδόν σίγουρα να αυξήσει και κάπως τις τιμές.

Φθιώτιδα – Δομοκός – Βοιωτία: Μειωμένη ποσότητα, υποβάθμιση της ποιότητας

Αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν οι αμπελοκαλλιεργητές της Στερεάς Ελλάδας. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα και να υποβαθμιστεί η ποιότητα των οινοστάφυλων. Οι πολλές βροχοπτώσεις, που έφεραν αυξημένη υγρασία, ευνόησαν τις ασθένειες του αμπελιού και για αυτόν τον λόγο χρειάστηκαν περισσότεροι ψεκασμοί. Στη συνέχεια ήρθαν οι υψηλές θερμοκρασίες, που έφεραν σημαντικές απώλειες ειδικά στα ξερικά αμπέλια όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Σύμφωνα με τον αμπελουργό και οινοποιό από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, Δημήτρη Μαυροειδή, «λόγω των καιρικών συνθηκών εντάθηκε το πρόβλημα με τις ασθένειες, και σε καλλιέργειες που δεν έγιναν σωστά οι ψεκασμοί υπήρξαν πολλά προβλήματα. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος, σε σχέση με την περσινή δεν είχε μεγάλες διακυμάνσεις για τα ποτιστικά αμπέλια. Μειωμένη παραγωγή, όμως, πάνω από το 70%, είχαν οι ξερικές καλλιέργειες λόγω του καύσωνα. Στην περιοχή μας, η παραγωγή του Ροδίτη έφτασε τα 1.100 κιλά, του Ασύρτικου 1.000 κιλά, η Μαλαγουζιά στα 900-1.000 κιλά, το Αγιωργίτικο 1.000 και το Μοσχάτο 1.100 κιλά. Γενικότερα, η διακύμανση των τιμών αγοράς των σταφυλιών κυμαίνονται από 33 λεπτά το κιλό για τα λευκά σταφύλια και 45 λεπτά για τα κόκκινα, ανάλογα και με τον τρόπο πληρωμής».

Μια άλλη εικόνα από την περιοχή του Δομοκού μας περιγράφει ο παραγωγός Νίκος Βασιλόπουλος. «Στην περιοχή μας, λόγω των βροχοπτώσεων, αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τον περονόσπορο και χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερους ψεκασμούς. Οι παραγωγές μας κυμάνθηκαν για τα λευκά σταφύλια στα 800-900 κιλά το στρέμμα και για τα κόκκινα στα 1.000 κιλά».

Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν σημαντικές απώλειες, ειδικά στα ξερικά αμπέλια
Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν σημαντικές απώλειες, ειδικά στα ξερικά αμπέλια

Τριπλό χτύπημα (χαλάζι, καύσωνας, βοτρύτης) δέχθηκαν οι παραγωγοί από την Άσκρη Βοιωτίας, με αποτέλεσμα η μέση στρεμματική απόδοση, για τις ποικιλίες Ροδίτης και Σαββατιανό, να πέσει κάτω από 1.000 κιλά, όταν η περσινή ξεπερνούσε τους 2 τόνους. «Οι καιρικές συνθήκες υποβάθμισαν σε μεγάλο βαθμό το σταφύλι και η παραγωγή μας είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Ένα μεγάλο ποσοστό των σταφυλιών μας έχει σαπίσει, με αποτέλεσμα να έχουμε και ποιοτική υποβάθμιση. Στο χωριό μας καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα και καταλαβαίνετε ποια θα είναι η εξέλιξη στο αγροτικό μας εισόδημα», δήλωσε ο παραγωγός, Μάκης Στάθης.

Άσχημη ήταν και η χρονιά για τους παραγωγούς στη Νότια Εύβοια. Σύμφωνα με τον αμπελουργό Νίκο Μίσσα, «πάνω από 60% είναι μειωμένη η παραγωγή μας για τη φετινή περίοδο. Αν λάβουμε υπόψη και τις τιμές, οι οποίες κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό για τα κόκκινα και 22 έως 30 λεπτά το κιλό για τα λευκά, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος».

Τύρναβος- Νέα Αγχίαλος: Καλές τιμές δίνουν οι συνεταιρισμοί

Σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, παραμένουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές για την πλειονότητα της παραγωγής σταφυλιών, όπως αποφάσισε για τα μέλη του ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου. Το Mοσχάτο Τυρνάβου, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον συνεταιρισμό ορίστηκε στα 35 λεπτά κατά κιλό.

Φέτος, ο ΑΟΣ Τυρνάβου θα παραλάβει πάνω από 12 εκατ. κιλά σταφύλια από τους συνεταιριστές-μέλη του, συνεχίζοντας έτσι για ακόμη μία χρονιά τη σταθερή του πορεία. Η ποιότητα των σταφυλιών χαρακτηρίζεται φέτος πάρα πολύ καλή, έως άριστη. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή έχει στο δυναμικό της πάνω από 25.000 στρέμματα αμπελώνων.

Αναλυτικότερα, οι τιμές που αποφάσισε για τη φετινή σοδειά το ΔΣ του συνεταιρισμού και ενέκρινε στη συνέχεια η γενική συνέλευση, είναι οι παρακάτω, κατά κιλό: Μοσχάτο Τυρνάβου 0,35 ευρώ, Ροδίτης – Ugni Blanc κ.λπ. 0,33 ευρώ, Μπαντίκι 0,46 ευρώ, Cabernet 0,40 ευρώ, Syrah 0,36 ευρώ, Merlot 0,38 ευρώ. Η απόφαση της διοίκησης στηρίζει το σύνολο του αμπελουργικού κόσμου της περιοχής, είτε είναι συνέταιροι είτε όχι, αφού η τιμή των 35 λεπτών το κιλό, π.χ. για το Μοσχάτο Τυρνάβου, συγκρατεί εκεί και τις τιμές που αγοράζουν οι ιδιώτες, καθώς σε όλες σχεδόν τις ιδιωτικές συναλλαγές σταφυλιών, η συμφωνία είναι «ό,τι πληρώσει το οινοποιείο, τόσο πουλάμε και εμείς».

Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο τρύγος των αμπελιών στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Όλα δείχνουν πως η χρονιά θα είναι καλή ποσοτικά και ποιοτικά. Στην περιοχή καλλιεργούνται 4.000 στρέμματα με αμπέλια και όλοι οι αμπελουργοί είναι μέλη του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός δεν συνηθίζει να ανακοινώνει τιμές με την έναρξη του τρύγου, αλλά πληρώνει τους παραγωγούς έναντι και αφού ολοκληρωθεί η εμπορική χρονιά, και με βάση τις τιμές που θα κυριαρχήσουν στην αγορά, προχωρά στην εκκαθάριση. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι τελικές τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτές που ανακοίνωσε ο Τύρναβος.

Κιλκίς, Γουμένισσα: Πρώιμη αλλά καλή χρονιά

Καλά εξελίσσεται η χρονιά στον Νομό Κιλκίς και στην περιοχή της Γουμένισσας, όπου και καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) και ΠΓΕ Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και Ροδίτης. Ειδικότερα, ο τρύγος για τις δύο πρώτες ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Φέτος, όπως τονίζει ο Περικλής Τάτσης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου, υπάρχει μια σχετική πρωιμότητα 10 ημερών, λόγω καιρικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τονίζει ότι η κάθε χρονιά δίνει το δικό της στίγμα στο κρασί που θα παραχθεί. «Φέτος είχαμε βαρύ χειμώνα και αυτό βοήθησε τα φυτά να ξεκουραστούν, επίσης η χρονιά ήταν ξηρή, χωρίς πολλές βροχές κι αυτό ευνόησε την καλλιέργεια», σημειώνει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα αφαιρέσουν κάποια στοιχεία οξύτητας σε ορισμένα αμπέλια. «Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν έντονα χρώματα», καταλήγει ο κ. Τάτσης. Ο αμπελώνας του Κτήματος Τάτση εκτείνεται σε 140 στρέμματα, όπου και εφαρμόζεται η μέθοδος της βιοδυναμικής καλλιέργειας, ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κατά 90% Ξινόμαυρο, Νεγκόσμα, Ροδίτης.

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτές τιμές για τους αμπελουργούς, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος καλλιέργειας

Παρόμοια με το Κιλκίς είναι τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας στον Νομό Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Αγχιάλου, όπου εδρεύουν πολλά οινοποιεία. «Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν φέτος την παραγωγή και εκτιμώ ότι η ποιότητα, η οποία μετριέται από τη γλυκύτητα, είναι πάρα πολύ καλή», τονίζει ο αμπελοοινοπαραγωγός και ιδιοκτήτης μιας από τις 17 μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή, Βασίλης Παπαγρηγορίου, ο οποίος είναι και γενικός γραμματέας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδας.

trigos-ampeli-agrotisΣχετικά με τις τιμές παραγωγού, ο κ. Παπαγρηγορίου επισήμανε ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι τιμές είναι ανοικτές. «Δεν ξέρω τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον παραγωγό, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το καλύτερο», δηλώνει ο κ. Παπαγρηγορίου και εξηγεί γιατί προέκυψε το θέμα αυτό. «Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός όσον αφορά το κρασί και τα άλλα προϊόντα για το τι θα ισχύσει από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Είχαμε επισημάνει ότι, όταν ο παραγωγός δεν μπορεί να μεταποιεί ο ίδιος τα προϊόντα του και δεν μπορεί να διαθέσει την παραγωγή του, τότε θα στραφεί στα οινοποιεία, που όμως δίνουν πολύ χαμηλές τιμές. Και αυτό συμβαίνει τώρα». Αν αυτό συνεχιστεί, όπως λέει, ενδέχεται οι τιμές να φτάσουν στο κόστος. «Έχουμε υπολογίσει ότι ένα σταφύλι μέσης παραγωγικότητας έχει ένα κοστολόγιο 25 λεπτά χωρίς τα μεροκάματα και 30 λεπτά μαζί με τα μεροκάματα. Οι περσινές τιμές των λευκών σταφυλιών έφτασαν τα 30-32 λεπτά και 33-36 λεπτά οι τιμές των ερυθρών, ήμασταν δηλαδή στα όρια του κόστους. Φέτος, έτσι όπως πηγαίνουμε, δεν καλύψουμε ούτε το κόστος», κατέληξε.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Μειωμένη ποσότητα αλλά καλή ποιότητα σε τοπικές και διεθνείς ποικιλίες

Μια ενδεικτική περιήγηση σε οινοποιεία των δύο περιφερειών δείχνει ότι η ξηρασία επηρέασε την παραγωγή

Στο αγρόκτημα Σουφλίου, κυριαρχεί η οικογενειακή αμπελοκαλλιέργεια. Ο οινοποιός Θανάσης Μπέλλας εξηγεί ότι αναβίωσαν τρεις από τις 17 ιδιαίτερες θρακικές ποικιλίες και τις οινοποίησαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την Κερατσούδα, τον Καρναχαλά και τον Μπογιαλαμά, που απαντάται μόνο στο Σουφλί. «Η ποικιλία Καρναχαλάς είναι παγκοσμίως μοναδική. Καλλιεργείται σε οργανωμένο αμπελώνα 20 στρεμμάτων στο κτήμα μας και ενδεικτικά στην Τένεδο. Το κρασί που βγαίνει, ο Βυζαντινός, έχει μοναδικά αρώματα, γιατί πρόκειται για ποικιλία της Κεντρικής και Ανατολικής Θράκης», μας λέει. Οι ποιοτικές αποδόσεις των συγκεκριμένων ποικιλιών είναι εξαιρετικές, στρεμματικά, δε, κινήθηκαν στα 1.300-1.500 κιλά. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσα από το INTERREG, εφαρμόζει πρόγραμμα στο οινοποιείο ΜΠΕΛΛΑΣ, σχεδιάζοντας μελέτες και δράσεις πάνω στις συγκεκριμένες ποικιλίες.

Ο Σάκης Κατσαρίδης είναι τεχνολόγος γεωπόνος, υπεύθυνος των αμπελώνων Τσάνταλη, στη Μαρώνεια Ροδόπης. Στην τοπική ποικιλία Μαυρούδι, οι αποδόσεις είναι 950 κιλά/στρέμμα. «Η ποιότητα είναι εξαιρετική», αναφέρει. Η τιμή για τους παραγωγούς, με τους οποίους η σχέση συνεργασίας είναι σταθερή από το 2000, είναι 50 λεπτά/κιλό. Η Μαρώνεια έχει ιδιαίτερο μικροκλίμα, δεν εμφανίζονται ασθένειες και γι’ αυτό επέλεξαν, εξηγεί, να είναι βιολογικά πιστοποιημένα. «Είναι ιδανική περιοχή για επιτραπέζια και κρασοστάφυλα, φημισμένη για το κρασί. Η μυθολογία αναφέρει ότι ο Οδυσσέας έδωσε στον Κύκλωπα Πολύφημο Μαρώνειο οίνο». Στις άλλες ποικιλίες, οι στρεμματικές αποδόσεις (σε κιλά) είναι: Syrah 1.200, Merlot πάνω από 1.200, Chardonnay 1.100. Οι τιμές για όλες τις ποικιλίες κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα.

Μια ενδεικτική περιήγηση σε οινοποιεία των δύο περιφερειών δείχνει ότι η ξηρασία επηρέασε την παραγωγή

Η Ανατολική Μακεδονία μετράει πλήθος βραβευμένων ετικετών και εξαιρετικά κρασιά. Η φετινή χρονιά παρουσιάζει σχετική μείωση στην παραγωγή. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα 70-80 λεπτά/κιλό στα λευκά και 50-60 στα ερυθρά, όσα πληρούν τις προϋποθέσεις ποιοτικών οινοποιείων. Στον Ακροπόταμο, το Ποδοχώρι και τον Πλατανότοπο Καβάλας απαντώνται εξαιρετικές ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών, που τροφοδοτούν την Ανατολική Μακεδονία. «Η περιοχή έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, λόγω υγρασίας και κλίματος. Οι οινολόγοι ονόμασαν αρωματικά τα σταφύλια της περιοχής και η ποιότητά τους είναι πολύ καλή», μεταφέρει ο παραγωγός από τον Ακροπόταμο, Βασίλης Χατζηανδρέου. Σημειώνει ότι η παραγωγή είναι πολύ καλή, αλλά σχετικά μειωμένη.

Ο γεωπόνος – διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης, σημειώνει ότι η Δράμα έχει καθιερώσει το χαρμάνι Sauvignon Βlanc με Ασύρτικο, δηλαδή το πάντρεμα ελληνικής με ξένη ποικιλία, και στα επτά κτήματα του νομού. «Η φετινή χρονιά παρουσιάζει 15% μείωση στις αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα. Είναι η καλύτερη των δέκα τελευταίων ετών». Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι περίπου 900 κιλά στα λευκά και 600-700 στα ερυθρά, με την προϋπόθεση τα οινοποιεία να εφαρμόζουν πράσινο τρύγο. Το Κτήμα Παυλίδη έχει ιδιόκτητους αμπελώνες και ποικιλίες Sauvignon, Chardonnay, ελληνικό Ασύρτικο, Syrah, Τεμπρανίγιο και ελληνικό Αγιωργίτικο.

Στο Κτήμα Βιβλία Χώρα, που βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, η χρονιά χαρακτηρίζεται εξαιρετική ως προς την ποιότητα. Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλές, ειδικά φέτος, που δεν έβρεξε νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, για τα ΠΓΕ κρασιά που ακολουθούν τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, οι χαμηλές αποδόσεις είναι φυσιολογικές.

Γράφουν: Τάνια Γεωργιοπούλου, Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιώργος Αργυρίου, Νικολλέτα Τζώρτζη, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος

-Διαφήμιση-
gaia-sense