Την πολύ σημαντική διάκριση να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για το 2017, σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Wines & Spirits Magazine», κέρδισε για 8η φορά η Gaia Wines. Ο Λέων Καράτσαλος, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο της Gaia Wines, μιλά για τις καινοτομίες των οινοποιείων της, όπως ο βυθισμένος «Θαλασσίτης» και οι εμφιαλωμένοι οίνοι με πώμα, για τις εξαγωγές και τις ελληνικές ποικιλίες.

Σας πηγαίνω ίσως πίσω στον χρόνο, αλλά για ποιον λόγο αποφασίσατε να φτιάξετε
τα οινοποιεία σε Νεμέα και Σαντορίνη;

Η επιλογή έγινε αποκλειστικά με γνώμονα τις καλλιεργούμενες ποικιλίες στις δύο περιοχές (ζώνες). Θεωρήσαμε τότε, και αποδείχτηκε απόλυτα σωστό, ότι το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο είναι δύο από τις πιο δυναμικές ελληνικές ποικιλίες.

Πώς πήγε φέτος ο τρύγος;

Πολύ καλά και στις δύο ζώνες. Στη Σαντορίνη, έχει ήδη τελειώσει, ενώ στη Νεμέα ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Τι ακριβώς είναι o βυθισμένος «Θαλασσίτης»;

Βυθίζουμε στη θάλασσα της Σαντορίνης, σε βάθος 25 μέτρων, γύρω στις 500 φιάλες από κάθε εσοδεία του «Θαλασσίτη», που παράγεται στο οινοποιείο μας στο νησί. Στο βάθος αυτό παραμένουν για 4-5 χρόνια σε ιδανικές συνθήκες, με σκοπό την παλαίωσή τους, που οδηγεί την ποικιλία σε άλλο επίπεδο.

gaia-wines-krasiΠιστεύετε ότι η παραδοσιακή οινοποίηση μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα, όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου οίνου;

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά τα τελευταία 20 χρόνια και είναι διαθέσιμη σε όλους τους παραγωγούς. Η διαφορά στο αποτέλεσμα (εμφιαλωμένο προϊόν) εξαρτάται πλέον από την καλλιέργεια του αμπελιού και εκεί, δυστυχώς, είμαστε ακόμα αρκετά πίσω όσον αφορά τις ελληνικές ποικιλίες. Οι ελληνικές ποικιλίες δεν έχουν εξελιχθεί όσο θα έπρεπε. Αυτή η εξέλιξη έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία των διάφορων κρατικών ινστιτούτων εδώ και δεκαετίες. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στους λόγους, που τους γνωρίζω, μια και είμαι γεωπόνος, αλλά πιστεύω ότι όλοι τους φαντάζονται.

Προτιμάτε τις ελληνικές ποικιλίες. Γιατί;

Η αρχική ιδέα ήταν αφού οι ελληνικές ποικιλίες διαθέτουν τη δυναμική, να προσπαθήσουμε με αυτές. Επίσης, θεωρήσαμε ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα να μπαίνεις στην παγκόσμια αγορά με μια καινούργια πρόταση, όπως αυτή των δύο νέων και άγνωστων έως τότε (1994) ποικιλιών: του Ασύρτικου και του Αγιωργίτικου. Τέλος, υπάρχει και ο συναισθηματικός παράγοντας: η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας!

Με βάση την εξαγωγική σας δρστηριότητα σε 25 χώρες, φαίνεται ότι τις ποικιλίες αυτές τις αγαπάνε σε όλο το κόσμο…

Η επιτυχία μας στις εξαγωγές οφείλεται στον συνδυασμό της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας, της σωστής σχέσης ποιότητας/τιμής και της συνέπειας που επιδεικνύουμε συνολικά ως επιχείρηση τα 20 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην παγκόσμια αγορά.

Σε ορισμένα κρασιά σας χρησιμοποιείτε πώμα και όχι φελλό. Για ποιον λόγο τον επιλέξατε; Πιστεύετε ότι πρέπει να επιτραπεί και στα κρασιά ΠΟΠ;

Είναι ένα δύσκολο θέμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι επιλογή των επιχειρηματιών. Δεν αντιμετωπίζονται με νομοθεσίες, αντίληψη που κυριαρχεί στη χώρα μας. Το γνωστικό επίπεδο των οινοποιητικών επιχειρήσεων ανεβαίνει συνέχεια, λόγω της συνεχούς επαφής με τις διάφορες αναπτυγμένες αγορές του κόσμου. Οι γεωπόνοι και οινολόγοι των επιχειρήσεων νοιάζονται όσο και οι επιχειρηματίες να συντηρηθεί καλά το προϊόν τους, καθώς ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου για να πωληθεί. Πιστεύει κανείς ότι θα περιμένουν το υπουργείο να τους πει τι να κάνουν;

Τι θα απαντούσατε σε εκείνους που ορκίζονται στον φελλό;

Ο κάθε ένας μπορεί να έχει την άποψή του. Ζούμε στην εποχή που θέλουμε ο φανατισμός να μειώνεται σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά, αθλητικά.

-Διαφήμιση-
gaia-sense