Φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών, πρώτο πιάτο στο μενού κυβέρνησης-δανειστών

«Εκπτώσεις» επιδιώκει η κυβέρνηση αλλά οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα... εδώ και τώρα

Φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών, πρώτο πιάτο στο μενού κυβέρνησης-δανειστών

Ξεκινάει από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης με τα αγροτικά ζητήματα να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της ατζέντας.

Τα κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα και αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό θα προσδιορισθούν, από τις δύο πλευρές, όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε δεύτερη φάση μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα.

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι ένα από τα «καυτά» θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση, με το κουρτέτο να είναι καταρχήν αρνητικό στις «εκπτώσεις» τις οποίες προτείνει  η κυβέρνηση για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και τους αγρότες. Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας, υπό το βάρος και των μπλόκων, μιλάει για μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής των εισφορών στον ΟΓΑ ενώ στο Μαξίμου έχουν κατατεθεί και προτάσεις για μείωση του κατώτερου ασφαλιστέου εισοδήματος (να προσδιορίζεται με βάση το 70% του βασικού μισθού αντί για 80%) αλλά και για αναβολή των αυξήσεων για ένα χρόνο (να ισχύσουν δηλαδή για το 2016 τα ασφάλιστρα που ισχύουν σήμερα).

Από την πλευρά τους οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ που έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή, όχι μόνο δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν παραχωρήσεις αλλά, όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής», κάνουν λόγο για επιπλέον περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσα από ένα «μενού» τεσσάρων επιλογών: Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση εκλήθη από το Νοέμβριο να διαλέξει ένα από τα τρία, τα απέρριψε και τα τρία και κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, οι οποίες δεν ακουμπούν καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις που είναι και η κόκκινη γραμμή της.

Στα φορολογικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να πάει πίσω την ψήφιση των ρυθμίσεων για τους αγρότες βάζοντας παράλληλα στην εξίσωση μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την αύξηση των συντελεστών (σ.σ. σύμφωνα με το μνημόνιο, τα εισοδήματα του 2016 πρέπει να φορολογηθούν με 20% και εκείνα του 2017 με 26%), μείωση της προκαταβολής φόρου (προβλέπεται αύξηση στο 75% φέτος και στο 100% την επόμενη χρονιά). Ωστόσο οι θεσμοί για κάθε μια από αυτές τις προτάσεις ζητούν ισοδύναμα.

Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, η κυβέρνηση θα επικαλεσθεί στα δημοσιονομικά την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί προθεσμία ως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)