Αντιθέσεις: Ναυάγιο Πύλου

Οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο θα βρεθούν και θα πληρώσουν

Πολλά ερωτήματα για την ελληνική στάση απαιτούν σοβαρές απαντήσεις

Η ανείπωτη τραγωδία που έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πύλου, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει ώρα με την ώρα και, όπως φαίνεται, το ναυάγιο θα αφήσει πίσω του εκατόμβες νεκρών και αγνοούμενων αθώων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι σε ένα αμπάρι αλιευτικού πλοίου, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την τραγωδία των χωρών τους.

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που υπενθυμίζουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στο Μεταναστευτικό. Αυτήν τη στιγμή, όπως δήλωσε και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέχει η αλληλεγγύη και η προσπάθεια διάσωσης όσων το δυνατόν περισσότερων ναυαγών.

Παράλληλα, όμως, εγείρεται εκ νέου, και πιο ηχηρό από ποτέ, το ζήτημα μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε οι εγκληματίες διακινητές, που στέλνουν δεκάδες μετανάστες στον θάνατό τους για μερικές χιλιάδες ευρώ, να βρουν την απάντηση που τους αξίζει.

Η κήρυξη τριήμερου πένθους και η αναβολή του debate των πολιτικών αρχηγών, δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από την άλλη, όμως, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, δείχνουν την έλλειψη σοβαρότητας ενός κόμματος που θα όφειλε να ξέρει τις ιδιαιτερότητες και τη λεπτή θέση της Ελλάδας, ως πύλη της Ευρώπης.

Πέρα λοιπόν από τις προεκλογικές αιτιάσεις, η αλήθεια είναι πως το λιμενικό ελάχιστα θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, από τη στιγμή που το πλοίο βρισκόταν σε ομαλά νερά και έπλεε κανονικά, οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει το ναυάγιο, δεδομένου ότι ήταν κατά πολύ υπέρβαρο. Από την άλλη, ούτε καν οι ίδιοι οι διασώστες κατάλαβαν πώς ανετράπη το πλοίο, καθώς τα νερά ήταν ήσυχα. Οι κατηγορίες λοιπόν ότι το λιμενικό θα μπορούσε να έχει δράσει νωρίτερα είναι ανυπόστατες και αν κάτι φαίνεται από τους χειρισμούς που έγιναν, και τους 104 ανθρώπους που διασώθηκαν, είναι πως οι δυνάμεις του λιμενικού κάθε άλλο παρά παρατηρητές ήταν.

Μέχρι στιγμής, τα μόνα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από αυτή την τραγωδία είναι πως οι διακινητές δεν σέβονται στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται στο ελάχιστο την αλήθεια.

Ε.Κ.

Ολοένα και πυκνώνουν τα ερωτήματα που προκύπτουν, λίγες ώρες μετά την απίστευτη πλωτή τραγωδία, που αφήνει πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Και, μαζί με αυτά, ολοένα και βαραίνουν οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και του Λιμενικού Σώματος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 79 νεκρούς μέχρι στιγμής, όμως επίσης υπάρχουν μαρτυρίες για κλειδωμένα γυναικόπαιδα στο αμπάρι του πλοίου, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα μεγαλώσει έτι περαιτέρω το μέγεθος της τραγωδίας. Μιας τραγωδίας που οι πιθανότητες να έχει αποφευχθεί θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αν η στάση της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες ήταν διαφορετική, λιγότερο τιμωρητική και περισσότερο βοηθητική.

Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για την ύπαρξη του αλιευτικού, το οποίο ήταν φορτωμένο με 750 επιβαίνοντες, από πολύ νωρίς. Τις κινήσεις του λιμενικού και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από τα media «άδειασε» με ανακοίνωσή της η Frontex, η οποία αναφέρει πως το υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ενήμερο για την παρουσία του πλοίου στα ύδατα της Ελλάδας από το μεσημέρι της 13ης Ιουνίου. «Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στο ελληνικό κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης», καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση. Ας πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Αφού γνώριζαν πάνω από 12 ώρες πριν για την ύπαρξη του πλοίου και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει, γιατί δεν έδρασαν νωρίτερα;

Ποια είναι τα πρωτόκολλα που επικαλούνται, με βάση τα οποία δεν μπορούσαν να επέμβουν;

Γιατί έγινε μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση δικαιολόγησης του ναυαγίου από την ελληνική πλευρά, αφού παράλληλα το λιμενικό αποποιείται κάθε ευθύνης;

Γιατί η επιθυμία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, να αποτρέψει τις αφίξεις μεταναστών, έχει γίνει μεγαλύτερη από την ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές;

Αν υπάρχει κάτι το οποίο κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να προστατεύει, αυτό είναι τα εθνικά της σύνορα και η ανθρώπινη ζωή. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα αποτυγχάνει επανειλημμένως στο τελευταίο; Όπως πολύ σωστά έθεσε το ζήτημα ο εν αποστρατεία ναύαρχος και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, ακόμη και άρνηση διάσωσης να υπήρχε από τους επιβαίνοντες, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο και παράλληλα ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ήταν υπέρβαρο και πως το πολύνεκρο ναυάγιο δεν ήταν παρά θέμα χρόνου.

Ε.Σ.