Αντιθέσεις: Ροδόπη

Η Ροδόπη έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να είναι εθνική εξαίρεση

Για μία χούφτα ψήφους η ΝΔ παίζει με ένα λεπτό θέμα

Όλα ξεκίνησαν από ένα «παράδοξο» εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου. Η ΝΔ επικράτησε σε όλους τους νομούς της χώρας, με μόνη εξαίρεση τον Νομό Ροδόπης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα και βουλευτής αναδείχτηκε ο Οζγκιούρ Φερχάτ. Ήταν τόσο φανερή η παρέμβαση του τουρκικού προξενείου, ώστε της καταγγελίας της ΝΔ να προηγηθεί καταγγελία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βίος και η πολιτεία του συγκεκριμένου μειονοτικού και οι σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο επιβεβαιώθηκαν με έκθεση της ΕΥΠ, η οποία μάλιστα διαβιβάστηκε προεκλογικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο αδιαφόρησε. Ο Οζγκιούρ είναι πάλι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιούνη. Η απλή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλιστα, να δηλώσει δημόσια ο υποψήφιος ότι είναι Έλληνας απορρίφθηκε με καταγγελίες για επιστροφή στην εποχή των δηλώσεων μετανοίας. Στην πραγματικότητα, ο υποψήφιος εκ νέου του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει καν τον κόπο να κρύψει το γεγονός ότι θεωρεί τον εαυτό του όχι Έλληνα μουσουλμάνο, αλλά Τούρκο.

Προφανώς, το θέμα που προέκυψε δεν έχει να κάνει με έναν βουλευτή, ή κάποιες χιλιάδες ψήφων, όταν μάλιστα έχει καταγραφεί τεράστια διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Το θέμα που προκύπτει είναι η αδιαφορία, για να μην πούμε τίποτε χειρότερο, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται ένα σοβαρό ζήτημα με εθνικές διαστάσεις. Δέχεται την ψήφο σε έναν δικό του υποψήφιο, μια ψήφο κατευθυνόμενη από ξένη δύναμη, που θέλει να παίξει τα δικά της παιγνίδια με τη μειονότητα της Θράκης, αλλά και με τη χώρα.

«Εθνική εξαίρεση» αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άκης Σκέρτσος και θύμισε τη στάση του κόμματος αυτού τόσο στο θέμα του φράχτη στον Έβρο, όσο και στο θέμα των εξοπλιστικών τα οποία έγιναν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ούτε τα σύνορα, αλλά ούτε και η άμυνα της χώρας βρίσκονται προφανώς στις προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για ένα κόμμα που κυβέρνησε για πέντε σχεδόν χρόνια την Ελλάδα και βρίσκεται σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απαίτηση να συμπεριφέρεται με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη στα ζητήματα τουλάχιστον που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, είναι εύλογη. Αλλά ποια εθνική ευθύνη να ζητήσει κανείς από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών;

Ε.Κ.

Το θέμα που σήκωσε η ΝΔ για τη Ροδόπη το ξεκαθάρισε με μεγάλη σαφήνεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που μόνο για σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Σκεφτείτε, είπε στον δημοσιογράφο που του έθεσε το σχετικό ερώτημα, αν θα γινόταν τόσο μεγάλο θέμα αν ο υποψήφιος ήταν της ΝΔ. Είπε με λίγα λόγια ότι ο θόρυβος είναι προσχηματικός, προεκλογικός, ενώ συμβούλεψε τους πάντες να μην μπλέκουν τέτοιου είδους λεπτά ζητήματα με τον προεκλογικό αγώνα.

Και όμως η ΝΔ το έμπλεξε. Αφενός, για να μπορέσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα στη Ροδόπη -η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα, που πήγε με ειδική αποστολή στην περιοχή, απείλησε ανοιχτά τους πολίτες της μειονότητας ότι θα «τιμωρηθούν» αν αυτήν τη φορά δεν ψηφίσουν σωστά. Αφετέρου, για να κερδίσει κάποιες ακροδεξιές ψήφους και να αποτρέψει την είσοδο της Νίκης στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μάλιστα, Άκης Σκέρτσος, δεν δίστασε να καταφύγει σε ανοιχτά ψέματα, όπως ότι ο κύριος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει προεκλογικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις του υποψηφίου του με το τουρκικό προξενείο. Τέτοιου είδους ενημέρωση βέβαια δεν υπήρξε ποτέ. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές μόνο, σε μια πρωτοφανή κίνηση, στάλθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μια έκθεση της ΕΥΠ, επιλεγμένα αποσπάσματα της οποίας διοχετεύτηκαν αμέσως στη δημοσιότητα, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη δεν διστάζει να αξιοποιεί την ΕΥΠ των υποκλοπών και να κάνει φύλλο και φτερό διαβαθμισμένα έγγραφα, προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές επιδιώξεις.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, πώς το τουρκικό προξενείο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει στον βαθμό που καταγγέλλει η ΝΔ τη μουσουλμανική μειονότητα; Πώς ο υποψήφιος της ΝΔ εμφανίζεται σε συναντήσεις και γεύματα με τον Τούρκο πρόξενο και τους ψευτομουφτήδες χωρίς να ανοίγει μύτη, ενώ εκτοξεύονται βαριές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του υποψηφίου του; Όταν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη πήρε 2,5% πανελλαδικά και 18% στη Ροδόπη, θα έπρεπε να κατηγορηθεί για περίεργες σχέσεις με το προξενείο;

Είναι απλό και σαφές. Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης παίζουν εν ου παικτοίς. Δεν διστάζουν να εμπλέκουν ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα στην εκλογική διαμάχη. Να ζητούν δηλώσεις ελληνικότητας από υποψηφίους που είναι Έλληνες πολίτες, εξ ου και έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αν αυτό λέγεται και είναι εθνική ευθύνη και σοβαρότητα, τότε ακόμα και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Ε.Σ.