Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP): Απειλεί να διπλασιάσει την παγκόσμια πείνα ο κορωνοϊός μέχρι τα τέλη του 2020

Στα 265 εκατομμύρια πρόκειται να ανέλθουν οι υποσιτισμένοι άνθρωποι λόγω της πανδημίας

Η πανδημία της ασθένειας COVID-19 μπορεί να οδηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε συνθήκες οξείας πείνας μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 265 εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό, εκτός εάν ληφθούν ταχέως μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτός ο αριθμός είναι κατακόρυφα αυξημένος, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τις τωρινές εκτιμήσεις της κατάστασης από την παγκόσμια έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις, που έχει επίσης εκπονηθεί από το παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με αυτήν, ο σημερινός αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια σε 55 χώρες, κυρίως ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών κρίσεων. Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε πριν από την αναβάθμιση της ασθένειας COVID-19 σε πανδημία, συνεπώς η σύγκριση των φαινομενικά αντιφατικών στοιχείων σκιαγραφεί μια εξαιρετικά ανησυχητική πρώτη εικόνα για τις καταστροφικές συνέπειες του ιού.

«Αυτές οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που αντιμετωπίζουμε», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του WFP, Arif Husain. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της πείνας δεν θα υποκύψουν σε αυτόν τον ιό ή στις οικονομικές του συνέπειες που αφορούν την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος».

Η μεγαλύτερη ανησυχία του Husain αφορά άτομα που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων, αλλά και σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν σε προσφυγικές δομές. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, κυρίως για περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως η Βορειοανατολική Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, όπου ο κορωνοϊός απειλεί ζωές και, ταυτόχρονα, ορθώνει εμπόδια στα εμπορικά δίκτυα όπου βασίζονται οι ντόπιοι για την επιβίωσή τους.

Το WPF αναφέρει ότι ο υποσιτισμός και η επακόλουθη ασθενής λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αφήνουν άκρως εκτεθειμένα τα μικρά παιδιά, ενώ οι πυκνοκατοικημένες δομές θεωρούνται γόνιμο έδαφος για την ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού.