Γ.Δ. Καρράς: Αλλάξτε το νόμο για τις αποποιήσεις κληρονομιάς- έγιναν 55.000 μόνο το 2016

Γ.Δ. Καρράς: Αλλάξτε το νόμο για τις αποποιήσεις κληρονομιάς- έγιναν 55.000 μόνο το 2016

Ραγδαία αύξηση γνωρίζουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς και, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αγγίζουν μόνο το 2016, τις 55.000 και το 2017 παρουσιάζουν αυξητικό ρυθμό. Το γεγονός αυτό, φαίνεται να έχει φέρει σε δυσχερή θέση ακόμη και τους αγρότες, που είτε κληρονομούν χωράφια με βάρη είτε περιουσίες συγγενών με βάρη. 

Σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς χρειάζεται άμεσα νέα νομοθέτηση, για το ισχύον το καθεστώς, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί χιλιάδες Έλληνες, μεταξύ των οποίων και αγροτικές οικογένειες. Έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα πέρα από τους πολίτες, ακόμη και στον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης από το συνωστισμό για τις αποποιήσεις χρεών κ.ά.

Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και συζητήθηκε ξανά πρόσφατα στη Βουλή, η δυνατότητα για αλλαγή στο ισχύον φορολογικό σύστημα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι ν΄ αποδέχονται τις κληρονομιές, που έχουν βάρη και στη συνέχεια να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις, όπου υπάρχουν οι δυνατότητες εξόφλησης των χρεών.

Με το ισχύον νομικό καθεστώς, εξηγεί ο κ.Καρράς, έχουν βρεθεί πάρα πολλοί πολίτες στη δύσκολη θέση ν’ αποποιούνται κληρονομιές εκπρόθεσμα, χωρίς καν να γνωρίζουν πόσα βάρη είχαν συγγενείς τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε δυσχερή θέση και λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, όπως τονίζει, δεν υπάρχει μηχανισμός, που να ενημερώνει σχετικά, με αποτέλεσμα, να χάνουν τις προθεσμίες ή να μη γνωρίζουν καν σε πόσες πλευρές (Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) χρωστούσε ο αείμνηστος συγγενής τους.

Πρόβλημα φαίνεται ν΄ αντιμετωπίζουν και αγροτικές οικογένειες, που τα χωράφια τους είχαν βάρη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διευθετήσουν, οι κληρονόμοι τα χρέη προς το δημόσιο  με άμεσο κίνδυνο για τις οικογενειακές περιουσίες. Νομικοί κύκλοι αλλά και κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα βελτιώσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο, για αλλαγή των ασφυκτικών προθεσμιών καθώς και δυνατότητες νομικής φόρμουλας, εκ των υστέρων αποποιήσεων κληρονομιάς, εφόσον δεν υπάρχει χαρτί αποδοχής.

Όπως λένε, η διαδικασία έχει αρχίσει να δημιουργεί διενέξεις ακόμη και μεταξύ συγγενών, που δε γνώριζαν τα χρέη των αείμνηστων και βρίσκονται ξαφνικά με βάρη. Επισημαίνουν, δε,  ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει και η νομοθεσία, για τα παιδιά, που βρίσκονται με βάρη συγγενών τους, ή χρειάζονται να περάσουν από περίπλοκες διαδικασίες (δικαστήρια ανηλίκων), επιβαρυντικές οικονομικά, προκειμένου να μην έρθουν πάνω τους τα χρέη, ακόμη και για μακρινούς συγγενείς τους (θείους των γονιών τους). Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ωστόσο και ομογενείς, που είχαν συγγενείς με χωράφια με βάρη στη χώρα και βρίσκονται στη δυσχερή θέση να ταλαιπωρούνται με το ζήτημα των αποποιήσεων.