Μείωση φορολογικών συντελεστών το «αντίδωρο» για το ψαλίδι στο αφορολόγητο

Μείωση φορολογικών συντελεστών το «αντίδωρο» για το ψαλίδι στο αφορολόγητο

Μικρές μειώσεις στους συντελεστές των κλιμακίων φορολόγησης ως αντιστάθμισμα για το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπει το βασικό σενάριο για τη φορολογία πάνω στο οποίο δουλεύουν κυβέρνηση και δανειστές.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, η συμφωνία ωστόσο δύσκολα θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες. Το κουαρτέτο των δανειστών καταφθάνει στην Αθήνα με απαιτήσεις για μέτρα συνολικού ύψους 0,75% του ΑΕΠ (1,35 δισ. ευρώ) από δημοσιονομικές παρεμβάσεις και επιπλέον 0,75% έως 1% του ΑΕΠ (1,35 έως 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό.

Στην πρώτη περίπτωση, στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνει το αφορολόγητο για το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί αρκετά κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα (σ.σ. έως και 9.545 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου). Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να συγκρατήσουν το όριο κοντά στα 7.000 ευρώ, ταυτόχρονα όμως προετοιμάζονται για το… χειρότερο σενάριο που μιλάει για αφορολόγητο στα 5.000 – 5.500 ευρώ.

Ως αντιστάθμισμα, συζητείται η μείωση των συντελεστών φόρου για φυσικά πρόσωπα, ώστε ο κατώτερος συντελεστές να ξεκινά από το 19% (αντί για 22% που είναι σήμερα). Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 35% καθώς και κάποιες αλλαγές στο ΦΠΑ. Μία εξ αυτών είναι η «μεταφορά» των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και της εστίασης σε χαμηλότερους συντελεστές (από το 13% στο 6% και από το 24% στο 13% αντίστοιχα) καθώς επίσης και η μετάταξη των τυποποιημένων τροφίμων από το 24% στο 13%.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η μείωση των συντάξεων θεωρείται πλέον δύσκολο να αποφευχθεί (σ.σ. οι δανειστές ζητούν ψαλίδισμα της κατώτατης-εθνικής-σύνταξης και περικοπές στην προσωπική διαφορά). Η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει στην ατζέντα και μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.