Καινοτόμα εργαλεία για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών

Καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και να δώσει ερέθισμα για περαιτέρω δράση.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά ότι έως και το 40% των καλλιεργειών διατροφής χάνεται λόγω παρασίτων και ασθενειών των φυτών ετησίως. Αυτό επηρεάζει την προσφορά τροφίμων εκατομμυρίων ανθρώπων και βλάπτει τη γεωργία. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση των γεωργικών πρακτικών μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων παρασίτων και ασθενειών και οι υπάρχουσες ενδέχεται να γίνουν πιο σοβαρές.

Σε αυτές τις προκλήσεις προστίθεται και το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε φυτοφάρμακα για να εξασφαλίσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζονται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μερικά από αυτά είναι:

 Το έργο ASTERIX που έχει αναπτύξει ένα ρομπότ πεδίου που ενσωματώνει τεχνολογία μηχανικής όρασης για τη διάκριση των ζιζανίων από τα φυτά και τον ψεκασμό βιο-ζιζανιοκτόνου μόνο στα ζιζάνια, μειώνοντας τη χρήση περισσότερο από 90%.

 Ένα άλλο έργο, το BIOFERTICELLULASER, χρησιμοποίησε αντί λιπάσματος βακτήρια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών.

 Το έργο DESSA σχεδίασε ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων που παρέχει ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες στους αγρότες για την καλλιέργεια σχετικά με τις πρακτικές φυτοπροστασίας.

 Το EUCLID, τέλος, έχει αναπτύξει βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών για την ευρωπαϊκή και την κινεζική γεωργία.